Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
• Daglig drift og medlemmer
• Retssager
• Overenskomstforhandlingerne med HK
• Nye overenskomstparter
• Efteruddannelse/videreuddannelse af klinikpersonalet
• PLA’s arbejde i det kommende halve år
Daglig drift og medlemmer
Driften i PLA går fortsat planmæssigt. Vi har mange telefoniske og skriftlige henvendelser fra vore medlemmer. Henvendelserne omhandler typisk overvejelser om og spørgsmål til ferieberegning, ønske om ændring af arbejdstid, sygemeldte ansatte, samarbejdsvanskeligheder og ønske om opsigelse af praksispersonalet. En del medlemmer oplever også at blive mødt med krav fra fagforeningerne, og kontakter PLA i den anledning, hvorefter PLA går ind i sagen. PLA forhandler således mange sager for medlemmerne, hvoraf en stor del ender med en forligsmæssig løsning, som alternativ til en retssag.
I erkendelse af, at vores medlemmer benytter sig meget af den bistand PLA yder, har vi besluttet at opgradere bemandingen i PLA, og forventer at have ansat yderligere en jurist efter sommerferien.
PLA har nu 2963 medlemmer, heraf 68 FAPS’ere, og der kommer fortsat nye medlemmer til. Det sidste år er der således sket en tilgang med 23 medlemmer.
Retssager
Vi har p.t. en verserende retssag. HK har stævnet et PLA medlem, i en sag hvor et medlem har opsagt en lægesekretær med henvisning til 120-sygedagsreglen. Opsigelse efter 120 sygedagsreglen kan ske med en måneds varsel, men kun hvis forskellige betingelser er opfyldt, bl.a. skal opsigelsen ske i umiddelbar forlængelse af de 120 dages sygefravær. I denne sag er der tale om en lægesekretær der undervejs i sin sygeperiode genoptager arbejdet delvist, og dermed kun er delvis sygemeldt. Striden med HK går på, hvordan disse delvise sygedage skal optælles. Får HK medhold, skal opsigelsen ske med almindeligt opsigelsesvarsel.
Overenskomstforhandlingerne med HK
PLA står som bekendt overfor pr. 1. juni 2011 at skulle forny overenskomsten for lægesekretærer i almen praksis. HK har opsagt overenskomsten og vi har indgået en køreplan for forhandlingerne. Planen indebærer bl.a., at forhandlingerne starter her den 28. april.
Jeg vil ikke her gå nærmere ind på PLA’s overenskomstkrav – de er genstand for debat om lidt, eftersom de er et selvstændigt punkt på dagsordenen i dag.
Vi har naturligvis med stor interesse fulgt overenskomstforhandlingerne på det offentlige område – som jo bl.a. dækker de kommunalt og regionalt ansatte lægesekretærer – vort rekrutteringspotentiale. Disse forhandlinger er netop afsluttet med en aftale om, at den økonomiske ramme for overenskomstfornyelsen over de kommende 2 år beløber sig til ca. 3 %, heraf generelle lønstigninger til alle på ca 2,6 %.
Vi er opmærksomme på, at lægesekretærerne ved vores sidste overenskomstfornyelse fik pæne lønforbedringer, hvis årsag skal findes i at der ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2008 blev givet meget høje lønforbedringer. Udover lønforbedringer indeholdt det offentlige overenskomstresultat også forbedringer på en række andre områder, som vi også i vores PLA overenskomster i et vist omfang har aftalt.
I bestyrelsen er vi meget opmærksomme på, at overenskomsten denne gang skal fornys med mådehold – og at vi skal kæmpe mod at der indføres flere nye ordninger i overenskomsten, ordninger som vores medlemmer opfatter som besværlige.
Som forberedelse til kravs-udvekslingen, har vi opfordret vore medlemmer til at komme med forslag til overenskomstfornyelsen. Vi har modtaget nogle forslag – og helt gennemgående er PLA-medlemmerne bekymret for en voldsom lønudvikling og opfordrer PLA til at holde igen på alle måder. Vi vil naturligvis gøre alt hvad vi kan.
Nye overenskomstparter
Fagforeningerne retter indimellem henvendelse til PLA med henblik på muligheden for at indgå overenskomster for arbejdet i lægepraksis. Vi har indenfor det sidste år modtaget henvendelse fra Foreningen af Kliniske Diætister og fra Jordmoderforeningen. Hidtil har PLA kunnet afvise disse ønsker med henvisning til, at PLA – som repræsenterer små virksomheder – kun ønsker få overenskomster og pt. har indgået overenskomst med DSR/dbio, der alene omfatter uddannede sygeplejersker og bioanalytikere, samt en områdeoverenskomst med HK som dækker alt andet konsultationspersonale. Vor holdning har derfor været, at der ikke er plads til yderligere overenskomstdækning.
For så vidt angår Jordmoderforeningen, har denne forening ønsket at blive en part i den overenskomst vi har med DSR og dbio. Indtil videre har vi vurderet, at der ikke er et tilstrækkeligt antal ansatte jordmødre i almen praksis, til at vi mener det er relevant, men har vist forståelse for deres ønske om at blive omfattet af den overenskomst som dækker andre fagforeninger fra Sundhedskartellet.
Efteruddannelse/videreuddannelse af klinikpersonalet
Klinikpersonalet er en af de største omkostninger for almen praksis, og det er derfor meget vigtigt at personalet er godt uddannet, og løbende holder deres viden ajour. PLO og DSAM har indgået et samarbejde og nedsat et udvalg for klinikpersonaleuddannelse, et udvalg PLA også vil blive involveret i.
Arbejdet det kommende halve år
Overenskomstforhandlingerne kommer til at fylde meget – først forhandlingerne med HK men herefter følger forhandlingerne med DSR/dbio i løbet af efteråret.
I første omgang bliver det spændende at se hvorledes forhandlingerne med HK spænder af – om det vil lykkes at få enderne til at nå sammen om et resultat som både HK og vi som arbejdsgivere kan være tilfredse med. Det håber jeg i hvert fald!