Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
PLA’s repræsentantskabsmøde 1. december 2012
Formandens beretning
- Medlemsudvikling og daglig drift
- Overenskomstsituationen
- Verserende sager
- Klinikpersonalets Uddannelsesdag
- Gå-hjem-møder
- PLA’s arbejde i det kommende halve år
Medlemsudvikling og daglig drift
Vi har nu 3.054 medlemmer i PLA, heraf 127 FAPS’ere, og der kommer hele tiden nye medlemmer til. Medlemstilgangen har i løbet af det sidste år været på 80 læger.
Driften i PLA går fortsatplanmæssigt. Vores medlemmer bruger heldigvis sekretariatet, som modtager mange telefoniske og skriftlige henvendelser hver måned. Henvendelserne omhandler typisk spørgsmål om lønindplacering, ferieberegning, efteruddannelse, ønske om ændring af arbejdstid, samarbejdsvanskeligheder og ønske om opsigelse af praksispersonalet. Mange af disse henvendelser afstedkommer kontakt og forhandling med medarbejdernes fagforening eller anden repræsentant.
Overenskomstsituationen
Vi forventer, at regionerne i december opsiger overenskomsten om almen praksis. Det skaber naturligvis en masse usikkerhed om økonomien. Da lønningerne til klinikpersonalet er den største omkostning for praksis, rejser det en række spørgsmål om opsigelse af personalet. PLA har sendt nyhedsbrev ud til medlemmerne og har lagt information ud på PLA’s hjemmeside. Vi vil løbende opdatere vores rådgivning i takt med, at overenskomstsituationen udvikler sig.
Jeg skal ikke komme med en detaljeret gennemgang af juraen, men kan ganske kort opridse situationen:
P.t. ved vi ikke med sikkerhed, om overenskomsten opsiges, og hvornår dette i givet fald sker. I vores vejledning til vores medlemmer, har vi sagt, at praksis ikke bør skride til en opsigelse af personale, før en opsigelse af overenskomsten foreligger.
Opsiger regionerne overenskomsten, vil det for mange praksis betyde en økonomisk usikker situation. Der vil være forskel fra praksis til praksis på, hvad et ophør af overenskomsten vil betyde for vores arbejdsopgaver og økonomi, og dermed om det er nødvendigt for os at afskedige personale. Men vurderer praksis, at regionernes opsigelse vil betyde en indtægtsnedgang, der nødvendiggør opsigelse af personale, er det efter vores opfattelse en saglig opsigelse. Og det vil vi bakke vores medlemmer op om.
Vores indtryk er, at konsultationsmedarbejderne har forståelse for situationen, men selvfølgelig føler sig utrygge. Vores opgave som arbejdsgiver er, at få forklaret vores medarbejdere, at en opsigelse af dem alene sker, fordi vi er nødt til at tilpasse vores praksis den forventede økonomiske nedgang i indtjening, og at vi vil bestræbe os på, at de kan vende tilbage til deres arbejde, hvis situationen bedres.
Men som juristerne ville udtrykke det: ”Det jeg har sagt her, er generelt og kan ikke erstatte juridisk rådgivning”. Så hold jer orienteret om det materiale, PLA lægger ud på www.pla.dk
Verserende sager
”Kitteltillægssagen”
I forbindelse med den sidste overenskomstfornyelse mellem PLA og HK, blev vi enige om at fjerne det såkaldte ”kitteltillæg”. De 250 kr., der tidligere skulle gives som tillæg til lønnen, hvis lægesekretæren ikke fik stillet en tjenestedragt til rådighed, er nu indregnet i den samlede løn. Der er imidlertid opstået en uenighed mellem PLA og HK om forståelsen af, hvad der menes med, at ”kitteltillægget” er indregnet i lønnen. HK mener, at samtlige ansatte lægesekretærer, uanset timeantal, skal have lagt et tillæg svarende til det gamle ”kitteltillæg” til deres individuelle løn. PLA mener, at tillægget er lagt ind i månedslønnen, hvilket for de deltidsansatte lægesekretærer betyder, at de alene får beregnet tillægget forholdsmæssigt. HK har indbragt sagen for en faglig voldgift, og sagen vil blive behandlet den 25. februar 2013. Landsdommer Mogens Kroman vil være opmand i voldgiftsretten, mens jeg selv, sammen med en sekretariatsmedarbejder, vil være sidedommer.
”Sagen om det handicappede barn”
Vi har også en civil retssag kørende for et af vores medlemmer. Sagen omhandler en praksis, der i slutningen af april 2012 opsagde en sekretær som følge af samarbejdsproblemer. Sekretæren havde en meget uheldig facon, hvilket gik de andre medarbejdere i sekretariatet så meget på, at de løbende klagede til arbejdsgiverne. Sekretæren fik, efter afsendelse af en sms med et stødende indhold til en kollega, en skriftlig henstilling om at opføre sig ordentligt. Det hjalp ikke synderligt, og man besluttede sig derfor for at opsige hende for at få ro i sekretariatet.
Sekretærens barn fik i januar diagnosen infantil autisme, hvorfor HK har rejst sag om, at opsigelse reelt ikke skyldtes samarbejdsproblemer, men at sekretærens barn var handicappet. HK mener derfor, at opsigelsen er i strid med forskelsbehandlingsloven og forlanger en godtgørelse på 402.213 kr., svarende til 15 måneders løn.
Sagen blev forhandlet på et organisationsmøde med HK, hvor vi tilbød en forligsmæssig løsning efter funktionærloven, fordi der nok var gået lidt for kort tid fra den skriftlige henstilling til opsigelsen. Med en anciennitet på under halvandet år ville en rimelig godtgørelse i denne situation have været på én måneds løn. Men HK nægtede at tale forlig efter andet end forskelsbehandlingsloven. HK har nu sendt en stævning, og sagen skal i 2013 behandles i byretten i Vejle.
Klinikpersonalets uddannelsesdag
PLA har igen i år i samarbejde med fagforeningerne HK, DSR og dbio afholdt en uddannelsesdag for klinikpersonalet. I planlægningen af uddannelsesdagen deltager en af vores egne læger, og vi er glade for det samarbejde, vi har med fagforeningerne omkring efteruddannelse af personalet. Afholdelsen af uddannelsesdagen søges afholdt udgiftsneutralt for PLA.
Uddannelsesdagen blev afholdt den 8. oktober 2012 med et stort deltagerantal på 488 deltagere. Henset til interessen for uddannelsesdagen, vil der formentlig blive afholdt to uddannelsesdage næste år.
Gå-hjem-møder
PLA har i 2012 afholdt ti gå-hjem-møder rundt omkring i landet. Vi har således afholdt to gå-hjem-møder i hver region. Temaerne for gå-hjem-møderne har været forskellige emner indenfor det personalemæssige område. Vi har således afholdt gå-hjem-møder om samarbejdsvanskeligheder, sygdom, personalepolitikker, MUS og den svære opsigelse.
Vores medlemmer har taget pænt imod initiativet, og vi vil derfor fortsætte med at afholde gå-hjem-møder det kommende år.
PLA’s arbejde i det kommende halve år/afslutning
Min beretning nærmer sig sin afslutning, men inden det sidste ord skal siges, vil jeg gøre en kort status for PLA’s primære arbejdsopgaver i 2013.
Udover den daglige drift, og vores fortsatte fokus på at udvikle vores service overfor medlemmerne, bliver år 2013 et år, hvor vi skal overenskomstforhandle med HK og med DSR og dbio. Mere om det til vores næste repræsentantskabsmøde.
Tak for jeres opmærksomhed.