Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
PLA’s repræsentantskabsmøde 29. november 2014
Formandens beretning
- PLA’s daglige drift
- I gangværende retssager
- Overenskomstforhandlingerne med DSR og Dbio
- Overenskomstforhandlingerne med HK/Privat
- Klinikpersonalets uddannelsesdag
- RIV
- PLA’s arbejde i det kommende halve år
PLA’s daglige drift
PLA har nu 3.181 medlemmer, hvoraf de 159 er FAPS’ere. Medlemstilgangen det sidste år har været på 19 medlemmer.
PLA’s sekretariat, der fortsat består af 3 jurister, 2 sekretærer og en student, er travlt beskæftiget med at besvare medlemmernes spørgsmål og varetage deres interesser. Udover at forhandle overenskomster for praksispersonalet, hvilket jo fortsætter næste år, så behandler vores sekretariat mange individuelle sager for vores medlemmer. Mange af vores medlemmer oplever, at de faglige organisationer rejser krav mod dem. En del tvister omhandler afskedigelse af konsultationspersonale, men kan også omhandle andre juridiske krav, fx krav om efterbetaling af løn. I en stor del af tvisterne ender PLA med at forhandle en forligsmæssig løsning på plads som et alternativ til en retssag.
Igangværende retssager
PLA har pt. en sag kørende i Ligebehandlingsnævnet. Sagen vedrører et PLA medlem, der fra en tidligere medarbejder har modtaget et krav om erstatning for arbejdsskade og godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven på hhv. 124.604kr. og 378.793kr. Den tidligere medarbejder kom ud for en arbejdsskade, da hun slog hovedet i et forsøg på at justere et bord på arbejdspladsen. Hun blev sygemeldt, og arbejdsgiver opsagde medarbejderen efter 120 dages sygdom. HK bestred, at 120-dagesreglen kunne anvendes, hvilket førte til en aftale mellem HK og PLA om, at opsigelsen skulle ske med ordinært varsel.
I januar 2014 – ca. ½ år efter, at medarbejderen var fratrådt - modtog arbejdsgiver krav fra sekretærens advokat om erstatning for arbejdsskade og godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven. PLA har afvist kravet. Advokaten har efterfølgende anmodet civilstyrelsen om fri proces til at føre arbejdsskadesagen. Den anmodning er afvist. Desuden har arbejdsgivers forsikringsselskab afvist ansvar efter erstatningsansvarsloven.
Advokaten har herefter indbragt sagen for Ligebehandlingsnævnet med påstand om, at der var tale om en opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven, idet medarbejderen var blevet handicappet af sit hovedtraume. PLA repræsenteres af vores eksterne advokat i sagen. Sagen verserer fortsat, og begge parter har indtil videre afgivet to indlæg til Ligebehandlingsnævnet.
PLA har desuden en bortvisningssag, der skal behandles i byretten i Randers i januar måned.
Kort fortalt handler sagen om en medarbejder, der møder sur op på arbejde en mandag morgen. Hun er sur, fordi hun har fået at vide, at en ny ejer af klinikken, der starter et halvt års tid senere, ikke ønsker at beholde hende. Ved middagstid forlader medarbejderen arbejdspladsen. Hun har på det tidspunkt ryddet sit kontor for personlige ejendele og går uden at meddele sekretæren (som er den eneste, der på det tidspunkt er på arbejdspladsen), at hun er syg. Der er i løbet af den samme dag flere kontakter – herunder mailkontakt -arbejdsgiver og medarbejder i mellem, uden at hun på noget tidspunkt nævner, at hun er syg. Arbejdsgiver bortviser derfor medarbejderen, da hun nægter at komme tilbage på arbejdspladsen, så de kan snakke om tingene. Samme dag kontakter medarbejderen Krifa, som med det samme protesterer mod bortvisningen. Krifa nævner ikke i deres protest, at hun er syg, men stiller tværtimod hendes arbejdskraft til rådighed.
Først mere end en måned senere anfører Krifa overfor arbejdsgiver, at medarbejderen jo var gået syg hjem den pågældende dag. Krifa fremsender i den forbindelse en lægeerklæring, som medarbejderen har fået udarbejdet 4 dage efter, hun forlod arbejdspladsen. I lægeerklæringen står, at hun havde været syg siden den pågældende mandag. Det er medarbejderens påstand, at hun - inden hun gik - meddelte sekretæren, at hun var syg. Det benægter sekretæren. Da det er Krifa, der er vores modpart, har sagen ikke været en del af det fagretlige system. Derfor behandles sagen i første instans i byretten. PLA repræsenteres ligeledes her af vores eksterne advokat.
Overenskomstforhandlingerne med DSR og Dbio
Det er nu endelig - under forbehold for godkendelse i de kompetente forsamlinger – lykkedes os at blive enige med DSR/dbio om en ny overenskomst. Forhandlingsforløb har været meget, meget langt, fordi vi har været meget stålsatte på at forny overenskomsten på et økonomisk afbalanceret niveau. Vi startede den 25. oktober 2013, og nu - mere end et år senere - har vi været igennem tre forhandlingsrunder, og tre møder i forligsinstitutionen. Alligevel har det ikke været muligt at få parterne til at nå hinanden. Forhandlingerne blev derfor den 13. november 2014 afbrudt på ubestemt tid, og der blev ikke aftalt yderligere møder i Forligsinstitutionen. Der var ikke tale om et decideret sammenbrud, men en ”tænkepause uden deadline”. På DSR’s initiativ blev der dog efterfølgende afholdt sonderende møder, og det er på den måde lykkedes at lande en aftale.
Overenskomstresultatet indebærer en lønregulering på 2,13 % i perioden 1. december 2013 til 30. november 2015. Aftalen sikrer således en moderat lønudvikling, som helt svarer til reguleringen på Sundhedskartellets område, det vil sige en lønstigning som er lig den stigning sygeplejerskerne på sygehusene har fået. De 2,13 % vil blive udmøntet med 0,64 % den 1. december 2013 og 1,49 % pr. 1. december 2014.
Herudover er der indgået aftale om:
Frihed med løn ved bisættelse/begravelse af nærtstående
Efteruddannelse
Her er der opnået enighed om, at uddannelsesdage, der ikke bliver afviklet i overenskomstperioden, skal udbetales til medarbejderen, hvis arbejdsgiver har afvist afholdelsen af uddannelsesdagene uden faglig grund. Desuden er det aftalt, at medarbejderen kan få en 5. uddannelsesdag - under fornødent hensyn til lægepraksis tarv. Der gives altså mulighed for, at medarbejderen kan få fri, men medarbejderen har ikke ret til at få betalt transport, kursusudgifter eller løn. Dog kan det selvfølgelig aftales, at lægen helt eller delvist betaler.
Seniorbonus
Det bliver muligt at lægen og medarbejderen kan aftales, at seniorbonussen helt eller delvist konverteres til frihed. Værdien af en seniordag udgør 0,4 % af bruttoårslønnen.
Opsigelse
Der indskrives en opfordring til – så tidligt som muligt - at orientere medarbejdere om en mulig opsigelse, i den situation, hvor praksis skal lukke. Desuden får en opsagt medarbejder ret til op til 2 timers frihed med løn for at søge vejledning i a-kassen/fagforeningen. Endelig bliver 8 måneders reglen, ændres til en 9 måneders regel. Det betyder, at en medarbejder nu skal have været ansat i 9 måneder, før hun kan rejse krav om godtgørelse for usaglig opsigelse.
Vi er meget tilfredse med resultatet, og bestyrelsen er derfor enige om at indstille forhandlingsresultatet til godkendelse i PLA’s repræsentantskab.
Godkendelse skal ske ved skriftlig afstemning og i følge PLA’s vedtægter vil repræsentantskabets godkendelse af overenskomstfornyelsen skulle ske med almindelig stemmeflerhed. Der vil blive udsendt stemmesedler og en kopi af den underskrevne forhandlingsaftale midt i næste uge.
Overenskomstforhandlingerne med HK/Privat
PLA indgik før sommerferien ny overenskomst gældende for lægesekretærer i almen praksis. Overenskomsten er gældende for perioden 1. januar 2014 til 31. maj 2015.
Overenskomsten gav en lønstigning på 1,47 % der - sammenholdt med den lønstigning på 0,64 % som lægesekretærerne fik 1. oktober 2013 - holder sig på niveau med lønreguleringerne for lægesekretærer på det offentlige område.
Som bekendt nødvendiggjorde PLO’s uafklarede overenskomstsituation sidste år, også her, at vi indgik en ganske kortvarig overenskomst gældende for perioden 1. juni 2013 til 31. december 2013. Og så altså en ny for perioden 1. januar 2014 til 31. maj 2015. Det betyder, at vi allerede skal ”på den” igen til næste år.
Bestyrelsen vil til foråret bede medlemmerne om at komme med input til overenskomstkrav. På den baggrund vil bestyrelsen komme med sine forslag til krav, som repræsentantskabet så tager stilling til på vores forårsrepræsentantskabsmøde. I bestyrelsen er vi meget opmærksomme på, at vores overenskomst skal fornys med mådehold – og at vi skal kæmpe mod, at der indføres flere nye besværlige ordninger og mere administration i overenskomsten.
Klinikpersonalets uddannelsesdag
I år har der været afholdt to uddannelsesdage for klinikpersonalet i almen praksis. Emnerne på uddannelsesdagene har været aktuelle og tværfaglige og givet indblik i de mangeartede situationer, der forekommer i almen praksis. Uddannelsesdagene har været en succes med mange deltagere og vil blive gentaget i det kommende år.
Klinikpersonalets uddannelsesdag er blevet til i et samarbejde mellem PLA og de faglige organisationer, HK/Privat, DSR og dbio.
RIV (ringe i vand)
PLA har igen i år, valgt at yde et tilskud til dækning af afholdelsen af det årlige RIV landsmøde, som er et inspirationstræf for tovholdere i hele landet.
Arbejdet det kommende halve år
Overenskomstforhandlingerne kommer igen til at fylde meget – da vi skal have overenskomstforhandlinger med HK Privat.
Det bliver spændende at se, hvordan forhandlingerne spænder af – og om det vil lykkes at få enderne til at nå sammen om et resultat, som både vores medarbejdere, og vi som arbejdsgivere, kan være tilfredse med. Det håber jeg i hvert fald!