Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
Daglig drift og medlemmer
Min beretning for de seneste 5 måneder bærer præg af, at PLA er inde i en driftsfase. I min sidste beretning som formand for PLA, vil jeg derfor ikke berette om eller søsætte nye større projekter, men blot give jer en status og enkelte bemærkninger med på vejen.
PLA tæller nu mere end 2500 medlemmer – det er flere end bestyrelsen og jeg nogen sinde havde drømt om, og det er meget tilfredsstillende. Blandt vore medlemmer findes nu godt og vel 20 speciallæger, som repræsenterer mange forskellige specialer. Når en speciallæge finder vej til PLA hører vi ofte, at kendskabet til PLA og foreningens tilbud er sket helt tilfældigt – ofte via en alment praktiserende kollega. Vi har derfor i bestyrelsen besluttet, at vi i nær fremtid vil lave et lille reklamefremstød overfor Faps’erne – og i øvrigt også overfor de få PLO’ere, som endnu ikke har meldt sig ind. Det ville jo være rart, hvis medlemsskaren fortsat kunne vokse.
Efter en heftig periode med overenskomstforhandlinger i 2005, har vi som sagt primært koncentreret os om opfølgning og daglig servicering af vore mange medlemmer. Vi har fortsat nogle verserende retssager, og vores ”berømte” Højesteretssag om nedvarsling af en sekretærs arbejdstid skal nu endelig domsforhandles den 2. maj. Jeg håber, at Højesteret besinder sig og afsiger en frifindende dom, og at vores kollega dermed får Højesterets ord for, at det er i orden at varsle en medarbejder ned i tid, når man som arbejdsgiver vurderer, at der er overkapacitet på personalesiden – at en sådan disposition ikke er i strid med deltidsloven.
Eksklusivbestemmelser
Den forventede ændring af sundhedsloven pr. 1. januar 2007 som vil medføre, at det ikke længere er lovligt at opretholde et krav om medlemskab af PLO som en forudsætning for at praktisere for den offentlige sygesikring, kommer nok også til at berøre PLA og vores vedtægter.
Af PLA’s nuværende vedtægter fremgår det ikke klart, at et medlemskab af PLA forudsætter et medlemskab af PLO. Vedtægternes § 3 bestemmer blot, at der som medlem kan optages enhver almen praksis, der af den offentlige sygesikring er tildelt et ydernummer. Med denne formulering vil vi efter årsskiftet kunne komme i en situation, hvor alment praktiserende læger, som ikke ønsker medlemskab af PLO, er medlem eller kan blive medlem af PLA. En sådan udvikling finder bestyrelsen er uhensigtsmæssig. PLA er og bliver en søsterorganisation til PLO med sammenfald af repræsentantskab og i øvrigt med en rentabel drift qua de tætte bånd til PLO. Der er derfor bestyrelsens opfattelse, at PLA er skabt for PLO’ere, og at det i PLA’s vedtægter derfor må præciseres, at der som medlemmer kan optages enhver almen praksis, hvor lægerne er medlem af PLO. Vedtægternes dispensationsregel, som primært er møntet på at kunne optage Faps’ere som medlemmer, vil være uændret. Bestyrelsen hører gerne fra repræsentantskabet, såfremt der er kommentarer til denne disposition. Synes der at være enighed, forventer vi til efteråret at præsentere jer for et forslag til vedtægtsændring.
Klinikpersonalets Uddannelsesfond
Vanen tro vil jeg give en lille status på arbejdet i Klinikpersonalets Uddannelsesfond. Det er nu næsten 1 år siden at indbetalingerne til fonden blev suspenderet. Fondens regnskab for 2005 udviser et mindre underskud på ca. 16.000 kr. Egenkapitalen udgør pr. 31. dec. 2005 ca. 1,6 mio. kr. Der er udarbejdet et budget for fondens aktiviteter i indeværende overenskomstperiode, dvs. frem til juni 2009, hvor fondens kapital forventes opbrugt.
Det samarbejde, som Uddannelsesfonden etablerede med Sundhedsstyrelsen og CVU i 2005 vedrørende udbud af kurset ”Fit for forebyggelse”, har fået en rigtig god evaluering. Evalueringen har resulteret i, at kurset i 2006 foreløbig er udbudt på CVU Øresund og CVU Sønderjylland.
Herudover har fonden aktuelt indgået samarbejde med Niels Brock i København og Århus Købmandsskole vedr. udbud af et kursus under AMU (Arbejdsmarkedsuddannelserne) med titlen ”Personlig kommunikation og service”. Kurset udbydes på flere hold med start ultimo april. Da kurset er et AMU-kursus, er det meget prisfordelagtigt. Det koster således bare 649 kr. for 32 lektioner. Hertil kommer, at arbejdsgivere kan opnå lønrefusion til deltagere med en erhvervsuddannelse, dvs. f.eks. lægesekretærer. Refusionen udgør 2.668 kr. pr. deltager.
Endelig udbyder Uddannelsesfonden i 2006 2 uddannelsesdage for klinikpersonalet. I København afholdes dagen den 25. august, og i Vejle den 29. september. Indholdsmæssigt er de 2 uddannelsesdage identiske. Programmet er endnu ikke endeligt, men workshops om hygiejne i praksis, angst/depression og psykologisk sundhedsprofil, og om patientens rettigheder vil indgå. Uddannelsesdagene arrangeres af en lille arbejdsgruppe bestående af 2 sekretærer og 2 konsultationssygeplejersker, som refererer til fondens styregruppe.
Invitation til Uddannelsesdagene vil blive udsendt til alle PLA medlemmer primo juni. Jeg vil også ved denne lejlighed opfordre jer til at følge med på PLA’s hjemmeside, hvor fonden har sit eget hjørne, og hvor aktiviteter jævnligt vil blive opdateret.
Barselsudligning
Det er en dyr fornøjelse for en mindre arbejdsgiver, når en medarbejder går på barselsorlov. Det er nok bl.a. derfor, at almen praksis er så stærkt repræsenteret af klinikpersonaler på vores egen alder! Men nu er der måske håb for, at vi fremover vil rekruttere yngre klinikpersonaler.
Folketinget behandler for tiden et lovforslag om en obligatorisk barselsudligningsordning for alle arbejdsgivere, som ikke er omfattet af allerede eksisterende barselsfonde. Ordningen skal ifølge forslaget træde i kraft pr. 1. oktober d.å. Ordningen indebærer, at alle arbejdsgivere opkræves og indbetaler et årligt beløb (ca. 900 kr.) pr. fuldtidsansat medarbejder. Arbejdsgiverne vil herefter være berettiget til refusion for medarbejdere, som er på adoptions-, graviditets-, barsels-, fædre eller forældreorlov såfremt medarbejderen får løn under orloven og medarbejderen er berettiget til barselsdagpenge. Refusionen udgør forskellen mellem barseldagpenge, som pt. udgør kr. 90,05 pr. time, og løn under barsel inden for et fast kroneloft på 142 kr. pr. time. Der gives refusion i op til 26 uger.
Med en sådan barselsudligningsordning vil det være lettere at overskue økonomisk, at ens medarbejder skal på orlov. Hvor det nu f.eks. beløber sig til en samlet løn og pensionsudgift på ca. 225.000 – 106.000 kr. (barselsdagpenge) = 120.000 kr. når en konsultationssygeplejerske med mere end 2 års praksiserfaring skal på barselsorlov, vil det fremover koste 225.000 – 152.750 kr. (barselsdagpenge + refusion) = 72.000 kr. Dvs. barselsudligningsordningen giver os små 50.000 kr. ekstra.
Gælder det en barselsorlov for en erfaren lægesekretær i København, som ifølge PLA’s overenskomst er lønnet lidt lavere, ser et lignende regnestykke ud som følger: Nuværende nettoudgift for arbejdsgiver: 83.000 kr. Nettoudgift efter barselsudligningen træder i kraft: 37.000 kr.
Jeg ser derfor frem til, at lovforslaget bliver vedtaget, for jeg mener kun, at det vil gavne vores virksomheder og den fremtidige rekruttering af klinikpersonaler til almen praksis.