Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
- PLA’s daglige drift
- Anlagte og afgjorte retssager
- Afskaffelse af store bededag og kompensation
- Arbejdstidsregistrering
- PLA det kommende halve år
PLA’s daglige drift
Medlemstallet ligger på omkring 3.500 medlemmer, og der er løbende en mindre tilgang. Den daglige drift kører på vanlig vis.
Medlemmer af PLA har adgang til at sende spørgsmål til foreningens PLA-mail. Her kan der stilles spørgsmål om diverse ansættelsesretlige emner, ferie, løn, kontrakter m.v. I løbet af en måned modtager sekretariatet et sted mellem 150 – 200 mails fra medlemmerne, og det er vores indtryk, at det er en service medlemmerne er glade for.
Siden årsskiftet har sekretariatet behandlet flere end 100 sager for medlemmerne. Mange af henvendelserne vedrører opsigelse af medarbejdere. I nogle tilfælde er der tale om helt uproblematiske opsigelser, men i andre sager rejses der krav om godtgørelse for usaglig opsigelse fra medarbejderens fagforening, hvor PLA bistår med at forhandle en løsning i sagen.
Sager vedrørende medarbejdere der er særligt beskyttet efter forskelsbehandlingsloven på grund af handicap/varig funktionsnedsættelse, har et stadigt stigende omfang, og disse sager er særligt komplekse, da der er særlige krav, der skal være opfyldt før en opsigelse kan ske, og da godtgørelsesniveauet er op til 12 måneders løn.
Anlagte og afgjorte retssager
Der har ikke været afgjorte retssager siden sidst og PLA har i øjeblikket ingen verserende retssager.
Afskaffelse af store bededag og kompensation
Som led i afskaffelsen af store bededag, vedtog Folketinget en lov om konsekvenserne ved afskaffelse af store bededag som helligdag.
Loven trådte i kraft 1. januar 2024 og betyder, at alle lønmodtagere, fra 2024 og frem, som udgangspunkt skal arbejde én dag mere pr. år end tidligere.
Udover den almindelige månedsløn, skal medarbejdere, hvis arbejdstid forøges, derfor have et kompenserende løntillæg svarende til en almindelig arbejdsdag. Løntillægget er fastsat til 0,45 % af medarbejderens årsløn.
PLA har udarbejdet en række spørgsmål/svar vedrørende lov om konsekvenserne ved afskaffelse af store bededag, som kan ses her
Arbejdstidsregistrering
Der træder nye regler om arbejdstidsregistrering i kraft den 1. juli 2024.
Arbejdstidsregistreringen skal ske med henblik på at sikre at gældende arbejdstids- og arbejdsmiljøregler overholdes, og det har man fra EU’s side ment, sker bedst ved at indføre en tidsregistreringspligt.
Som arbejdsgiver vil man være forpligtet til at have et objektivt, pålideligt og tilgængeligt arbejdstidsregistreringssystem, der som minimum opfylder følgende:
- registrerer hver enkelt medarbejders daglige arbejdstid
- er tilgængeligt for den enkelte medarbejder, der skal kunne tilgå egne oplysninger, og
- opbevarer oplysningerne i fem år efter udløbet af den periode, der udgør grundlaget for beregningen af medarbejderens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid.
Der er metodefrihed i forhold til, hvordan den enkelte arbejdsplads vil indrette sit arbejdstidsregistreringssystem. Tidsregistreringen kan derfor både foregå via elektroniske systemer eller ved fysiske timesedler, så længe systemet lever op til minimumskravene i loven.
PLA har udarbejdet en række spørgsmål/svar vedrørende den nye lov. Se her
PLA det kommende halve år
Udover den daglige drift, vil PLA frem til næste repræsentantskabsmøde være beskæftiget med overenskomstforhandlinger. PLA skal således have fornyet sine tre overenskomster med YL (praksisamanuensis fase 2 og 3, lægevikarer ansat i almen praksis og faste læger ansat i kapaciteter). Endvidere skal PLA forhandle fornyelse af lægesekretæroverenskomsten, som er en overenskomst der omfatter en stor gruppe ansat klinikpersonale. Som noget nyt skal PLA i år også forhandle med FOA, som bliver overenskomstpart i denne overenskomst sammen med HK-Privat. Endelig påbegynder PLA overenskomstforhandlingerne med DSR/dbio om fornyelse af overenskomsten for konsultationssygeplejersker og praksisbioanalytikere ansat i lægepraksis.