Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
Medlemmer
PLA er en uomtvistelig succes!
Det ses ikke mindst i medlemstilgangen. Vi havde oprindeligt skønnet, at målgruppen omfattede ca. 2500 læger ud af i alt ca. 3500 praktiserende læger. Vi havde som betingelse for oprettelse af PLA stillet, at mindst 1600 læger meldte sig. Pr. 1 dec. 2003 er tallet 2177 !
Daglig drift, herunder retsag
Sekretariatet fungerer og modtager daglige henvendelser fra praktiserende læger med spørgsmål om klinikpersonales ansættelse, barsel, sygdom og opsigelse m.m.
PLA’s retshjælpsordning er for første gang taget i brug, idet PLA yder advokatbistand i en retssag, der for nylig er blevet anlagt mod et PLA-medlem. Det er HK, som på vegne en lægesekretær har stævnet den pågældende lægepraksis og rejst krav om godtgørelse for påstået overtrædelse af en bestemmelse i deltidsloven. Sagen vedrører også et krav efter ansættelsesbevisloven, og den pågældende læge, der driver solopraksis, er stævnet for i alt 209.000 kr.
Deltidsloven er forholdsvis ny, og der findes ikke retspraksis vedrørende den bestemmelse, som HK støtter kravet på. På grund af sagens principielle karakter er retssagen nu henvist til Sø- og Handelsretten i København, hvor PLA’s advokater på et senere tidspunkt skal domsforhandle sagen.
Som forventet har overgangen fra tidligere overenskomster - eller ingen overenskomst - til de ny overenskomster givet anledning til en del henvendelser, men alt i alt synes de ny overenskomster accepterede og velimplementerede.
Udadvendte aktiviteter
Sekretariatet og bestyrelsesmedlemmer har i det sidste halve år deltaget i en lang række udadvendte aktiviteter. På Lægedage forestod vi en velbesøgt session om lægen som arbejdsgiver og virksomhedsleder. Vi har deltaget i flere medlemsmøder og har undervist i 12-mandsgrupper. Vi har deltaget i flere konferencer og temadage med RIV, HK og andre.
Klinikpersonalets uddannelsesfond
Den endelige aftale om uddannelsesfondens organisation og struktur er endnu ikke på plads. Der har været afholdt møder på sekretariatsplan mellem PLA og de 3 overenskomstparter. PLA har understreget, at vi i almen praksis lægger vægt på et veluddannet klinikpersonale med ajourførte kompetencer med relevans til faget generelt og til opgaveprioriteringen i den enkelte praksis.
Men PLA ønsker afgørende indflydelse på, til hvilke aktiviteter fondens midler skal anvendes, og at pengene ikke blot fordeles mellem og indlemmes i de 3 organisationers eksisterende uddannelsesaktiviteter. Så der forhandles videre om bestyrelse, organisation og fordeling af kompetence.
Den første opkrævning til uddannelsesfonden er på vej ud til medlemmerne. Et PLA-medlem opkræves i henhold til overenskomsterne 0,50 kr. pr. årlig arbejdstime for klinikpersonale. Har man f.eks. én fuldtidsansat lægesekretær opkræves der for perioden 1. juni (hvor overenskomsterne trådte i kraft) – 31. december 2003, 555 kr. til uddannelsesfonden.
Ny uddannelse for klinikpersonale
PLA er høringspart i to forslag om ny uddannelse for klinikpersonale. Før sommerferien deltog vi på en temadag i evalueringen af en rapport, der gjorde rede for præmisser og muligheder for en sådan ny erhvervsfaglig grunduddannelse. Rapportens (manglende) kvalitet tydeliggjorde behovet for PLA's deltagelse.
PLA er desuden blevet kontaktet af rektor ved bioanalytikeruddannelsen i Århus. Han har udarbejdet et forslag til en helt ny uddannelse for klinikpersonale – målrettet til lægepraksis (og ikke ment som ny bioanalytikeruddannelse). Uddannelsen er tænkt at vare 3½ år og bestå af kliniske og teoretiske praksisrelevante fag. Forslaget er blevet meget positivt modtaget i Undervisningsministeriet, som dog kræver, at uddannelsen skal opfylde kravene til en mellemlang bachelor-uddannelse.
PLA har efterfølgende været til møde i undervisningsministeriet, hvor vi har fået uddybet forslaget, og hvor vi har udtrykt vores sympati for forslaget, men har samtidig udtrykt vore betænkeligheder, bl.a. i forhold til vore forpligtelser overfor vore eksisterende overenskomstparter. Forslaget omfatter i første omgang som forsøgsprojekt oprettelse af 2 hold på i alt 40-50 studerende. PLA vil blive inddraget i den videre udvikling.
FAPS og PLA
Vi havde troet, at vi til dette repræsentantskabsmøde kunne fremlægge et forslag til beslutning om optagelse af FAPS'ere i PLA. Det lykkedes ikke. Ikke pga. stor uenighed med FAPS, men fordi en sådan aftale er mere kompliceret, end vi først havde forestillet os. Det drejer sig bl.a. om at sikre FAPS en rimelig demokratisk repræsentation i både bestyrelse og repræsentantskab. Samtidig skal hele kontingentstrukturen omlægges, idet der gennemsnitligt er flere ansatte pr. praktiserende speciallæge end pr. alment praktiserende læge.
PLA og FAPS har nedsat et udvalg, der arbejder videre med FAPS’ernes repræsentation i PLA og med forskellige modeller med gradueret kontingent i forhold til antal ansatte i praksis eller til ansattes samlede timetal i praksis. Vi forventer at kunne fremlægge et forslag på næste repræsentantmøde.
Delegation af lægefaglig kompetence (til klinikpersonale)
PLA og PLO har fået flere henvendelser fra både læger og af klinikpersonale vedr. ansvarsforholdene, når læger uddelegerer arbejde til klinikpersonale, og der spørges om nødvendigheden af instrukser til klinikpersonale i lægepraksis. Embedslægerne har i møder ytret sig om dette problem. Der foreligger et notat fra Sundhedsstyrelsen, maj 2001, hvoraf det (i uddrag) fremgår:
Ved brug af medhjælp, herunder lægestuderende i lægevikariater, er lægen forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, jf. lægelovens § 6. Lægen har i den forbindelse pligt til at påse, at medhjælpen besidder de nødvendige faglige kvalifikationer i forhold til et udføre en given opgave. Lægen skal desuden i fornødent omfang instruere medhjælpen og løbende føre tilsyn med det arbejde, som den pågældende udfører.
Lægen er ansvarlig for det arbejde medhjælpen udfører, så længe medhjælpen holder sig indenfor lægens bemyndigelse. Lægen er i givet fald stillet, som om lægen selv udførte arbejdet, og er ansvarlig for evt. fejl medhjælpen begår.
Udfører medhjælpen opgaver, der ligger udenfor bemyndigelsen eller varetager medhjælpen delegerede opgaver i strid med bemyndigelsen, er lægen ikke ansvarlig for opgavevaretagelsen, og medhjælpen kan efter omstændighederne ifalde ansvar herfor i medfør af lægelovens kvaksalveribestemmelser.
Der hersker således ikke tvivl om lægens ansvar i forbindelse med klinikpersonalets ydelser, men der er ingen lovmæssig forpligtelse til udfærdigelse af instrukser. Problemet er komplekst, og det er ikke muligt for PLA på nuværende tidspunkt at komme med en egentlig anbefaling. Såvel PLA som PLO arbejder videre med dette problem.
Afslutning
PLA er som sagt en succes og er kommet for at blive. Det giver os dog ikke lov til at hvile på laurbærene. Som nævnt er der fortsat udfordringer og opgaver, der venter på at blive løst. Bestyrelsen og sekretariatet vil fortsat bestræbe sig på at servicere medlemmerne og medvirke til, at det fremover bliver (endnu) lettere og sjovere at være praktiserende læge og arbejdsgiver.