Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
Af P.L.O.s kommunikationskoordinator Anne Weimar.
Først var der stille. Så gik en lille messingklokke ivrigt i bevægelse og derefter fulgte et livligt repræsentantskabsmøde i Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening, P.L.A. Mødet fandt sted i forlængelse af P.L.O.s repræsentantskabsmøde i Esbjerg Musikhus.
- Kammerater, arbejdsgivere - forener eder! Det var en glad formand for P.L.A., der tog fat på sin svendeprøve som de praktiserende lægers arbejdsgiverforenings første formand, der kunne præsentere sine medlemmer for ikke mindre end to færdigforhandlede overenskomster, én med Dansk Sygeplejeråd (DSR) og Danske bioanalytikere (dbio) og én med HK. Og spændingen udeblev ikke, for debatten kom godt omkring og spørgsmålene var mange, før repræsentantskabet endelig sagde ja til overenskomstresultaterne.
Formand for P.L.A., Yves Sales, indledte mødet med at tage fat på sin mundtlige beretning, som vi her bringer i uddrag.
- Siden årsskiftet har der været meget travlt i P.L.A. Medlemstallet vokser stadig - stille og roligt nu - 2025 kolleger har til dato meldt sig ind. Der er mange daglige kontakter i sekretariatet og det fortæller os, at P.L.A.s ydelser er efterspurgte. På trods af ekstraordinær
travlhed i dette forår, gør vi alt for at leve op til forventningerne om at servicere jer på upåklagelig vis, sagde formanden.
Stor interesse for P.L.A.
- FAPS’erne er fortsat meget interesserede i vores arbejdsgiverforening – og interessen er gensidig. I februar måned holdt vi et møde med FAPS, hvor vi drøftede, hvordan deres medlemmer senere kan blive meldt ind i P.L.A. Aftalen blev, at sekretariatet tager hul på opgaven med forslag til en ny kontingentstruktur, når overenskomstforhandlingerne med DSR, dbio og HK ville være afsluttet. Både P.L.A. og FAPS har nemlig brug for et realistisk
grundlag at drøfte FAPS’ indmeldelse på. Vi håber, at vi kan vedtage en ny kontingentstruktur og sige ja til de vedtægtsændringer, som er nødvendige for FAPS’ernes indmeldelse, på repræsentantskabsmødet i december.
- Som arbejdsgiverforening bliver man pludselig interessant for flere lønmodtagerorganisationer. FOA (Forbundet af Offentligt Ansatte) bankede på vores dør i marts måned. De ønskede at drøfte muligheden for at indgå en overenskomst for bl.a. social- og sundhedsassistenter i almen praksis. På det tidspunkt sad vi midt i overenskomstforhandlingerne med både HK, DSR og dbio. Vi havde en god snak med FOA, men lovede dem ikke noget. Vi er nødt til at tage én overenskomst ad gangen og se, hvor vores behov reelt er. Det er min fornemmelse, at det var FOA indforstået med, fortsatte Yves Sales.
Et lille problem
- Med den netop indgåede overenskomst mellem P.L.A. og HK/Service, er vi stødt på et andet lille problem. Der findes to store lægesekretærforeninger i DK, HK/Dansk Lægesekretærforening og SadL. HK er klart den største og i øvrigt også den forening, som P.L.O. tidligere har forhandlet standardoverenskomst med. Det var derfor oplagt, at lægesekretærerne i almen praksis skulle overenskomstdækkes via en overenskomst med HK. Vi ved, at 500-700 lægesekretærer er organiseret i SadL - mens det er godt 1600, der er organiseret i HK. Men da det ikke i den kollektive arbejdsret er tilladt for en arbejdsgiverforening at indgå overenskomst med to konkurrerende lønmodtagerorganisationer, må de SadLorganiserede
lægesekretærer omfattes af HK-overenskomsten. Vi vil - i nær fremtid - invitere SadL til et møde for at forklare os yderligere.
Nye opgaver for P.L.A.
- Sommeren og efteråret i P.L.A. byder fortsat på mange opgaver. Jeg vil afslutningsvis blot nævne opfølgning (forhåbentlig) på de indgåede overenskomster, FAPS’ optagelse i P.L.A., vedtægtsændringer, udbygning af hjemmesiden - og så er P.L.A. for første gang repræsenteret på årets Lægedage, hvor vi udbyder et kursus for lægen som arbejdsgiver, sluttede Yves Sales sin mundtlige beretning, som derefter blev vedtaget uden kommentarer - men med klapsalver.
Overenskomsternes ”grundlov”
Næste punkt på dagsordenen var godkendelse af de indgåede overenskomster. Først gennemgik Yves Sales hovedaftalerne – en slags grundlov mellem overenskomsternes parter. Derefter blev overenskomsterne gennemgået på overheads (der kan ses som diasshow på www.pla.dk).
Undervejs blev der anledning til at stille spørgsmål – både opklarende og til tider kritiske.
En af kritikerne var læge Hans Thomsen fra Vestsjællands amt. Han kunne fortælle, at det lægehus, han sidder i – sammen med fem andre læger, to sygeplejersker og to deltids bioanalytikere – stod over for en samlet merudgift på 42.000 kr. første år og yderligere 28.000 kr. andet år. P.L.A.s sekretariat svarede, at selve lønudviklingen for sygeplejersker og bioanalytikere vil komme til at ligge på ca. 9% i gennemsnit i hele overenskomstperioden. Det vanskelige har imidlertid været, at løn til bioanalytikere i dag varierer betydeligt fra praksis til praksis. Nogle praksis vil derfor opleve, at overenskomsten løfter deres bioanalytiker ganske pænt, mens andre praksis allerede i dag aflønner højere. P.L.A. har forsøgt at afbøde problemet ved, at lønstigninger på mere end 5% kan deles over perioden. Men det er svært at tage højde for så stor lønspredning, når man indgår en helt ny overenskomst, uden at det vil koste noget for nogen.
Det nye i overenskomsterne er bl.a. aftaler om lidt mere i pension og adgang til efteruddannelse for klinikpersonale.
I forhold til den nystiftede efteruddannelsesfond har P.L.A. formandsposten og har dermed sikret sig indflydelse.
Styr på opsigelserne
Et spørgsmål, som også blev rejst, er den kedelige situation, hvor man må opsige en ansat i klinikken. Her gælder funktionærloven, og den siger, at en opsigelse skal være sagligt begrundet - enten i medarbejderens forhold eller i virksomhedens forhold. Opsiges en medarbejder med mere end 8 måneders anciennitet, vil en usaglig opsigelse berettige medarbejderen til en godtgørelse.
Medarbejdersamtaler
Det er ikke længere nok at spørge til, om sekretæren stadig spiller badminton, eller om hun sidder behageligt på sin nye kontorstol. Fremover anbefaler P.L.A., at lægen mindst en gang om året, tilbyder en såkaldt MUS samtale - det står for Medarbejder Udviklings Samtale.
Ingen eksklusivaftaler
Niels Salling, Vestsjællands amt, spurgte til eksklusivbestemmelser. P.L.A. har overhovedet ingen eksklusivbestemmelser i overenskomsterne. Medarbejderne kan fortsat organisere sig, hvor de har lyst, og hvis de har lyst. Nuværende løn og pensionsforhold for en ansat kan ikke forringes som følge af de netop indgåede overenskomster, forklarede Jette Stagsted Galatius, advokat i P.L.A.s sekretariat.
Herefter vedtog P.L.A.s repræsentantskab overenskomsterne både for DSR, dbio og for HK. DSR/dbio skal have overenskomstresultatet til endelig godkendelse på et hovedbestyrelsesmøde medio maj, mens HK har resultatet til urafstemning med frist ultimo maj.
FAPS står på trappen
Peter Haahr, medlem af FAPS’ bestyrelse, gik på talerstolen med verbale roser til P.L.A.s bestyrelse.
- Tak fordi jeg måtte være med som gæst. I har jo stillet os i udsigt, at vi kan blive en del af P.L.A., og det ser der ud til at være stor opbakning til. I en holdningsenquete, vi har lavet blandt 802 fuldtidspraktiserende speciallæger, vil 40 – måske også 50 % gerne være medlem af P.L.A.
Uddannelsen der åbner døre
Yves Sales, rundede P.L.A.s repræsentantskabsmøde af med ordene:
- Jeg vidste egentlig godt, at vores uddannelse åbner døren til meget, men jeg måtte også indrømme, at jeg under de netop afsluttede overenskomstforhandlinger spurgte mig selv: ”hvad laver jeg her – langt væk fra almen praksis?” Jeg har lært meget i dette forløb. På
vegne af P.L.A.s bestyrelse og sekretariat ønsker jeg at takke for jeres tillid og udtrykke vores glæde over den store opbakning til vores forhandlingsresultat.