Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
PLA’s repræsentantskabsmøde 18. april 2009
Formandens beretning
- Daglig drift og medlemmer
- Arbejdstilsynet
- Verserende sager
- Mediation
- Overenskomstforhandlingerne med DSR/dbio
- Klinikpersonalets Uddannelsesfond
- Medlemstal
- PLA’s arbejde i det kommende halve år
Daglig drift og medlemmer
Driften i PLA går fortsat planmæssigt. Vi har mange telefoniske og skriftlige henvendelser fra vore medlemmer som vi besvarer, nogle gange ved kontakt og forhandling med medarbejdernes fagforening eller anden repræsentant. Henvendelserne omhandler typisk overvejelser om og spørgsmål til lønindplacering, ferieberegning, barsel, efteruddannelse, ønske om ændring af arbejdstid, samarbejdsvanskeligheder og ønske om opsigelse af praksispersonalet.
Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet skal besøge alle virksomheder med ansatte inden år 2012. Arbejdstilsynets målsætning har været, at alle praktiserende læger skulle være besøgt inden udgangen af 2008, men de er ikke blevet helt færdige. Arbejdstilsynet forventer at være færdig med at screene medio 2009. Nynedsatte læger vil blive screenet løbende.
Arbejdstilsynet har frem til og med første kvartal i 2009 gennemført 1.906 screeninger af alment praktiserende læger. Formålet med besøgene er at screene om praksis har styr på arbejdsmiljøet og medvirke til et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø. Hvis Arbejdstilsynet vurderer, at alting er i orden afsluttes screeningen med at praksis tildeles en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside. En gul smiley betyder at der er et eller flere problemer med arbejdsmiljøet på en virksomhed, og en rød smiley betyder at der er et eller flere alvorlige problemer med arbejdsmiljøet, eller at praksis er blevet pålagt at skulle bruge en rådgiver.
En smiley kan ses på Arbejdstilsynets hjemmeside i mindst 6 måneder, hvorefter den fjernes hvis problemerne er løst.
På nuværende tidspunkt har 3 lægepraksis en rød smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside, 76 har en gul og 1.478 en grøn. Det ser således ud til at arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser generelt er i orden, hvilket jo er tilfredsstillende.
Verserende sager
Som jeg orienterede om ved vores sidste repræsentantskabsmøde, har PLA en verserende retssag. Sagen er nu blevet berammet til domsforhandling i september i år.
Et af vores medlemmer har opsagt en medarbejder, der på grund rygproblemer, i form af diskosprolaps, har haft omfattende sygefravær. HK mener at ryglidelsen udgør et handicap og at medarbejderen derfor er beskyttet af forskelsbehandlingsloven. HK mener at lægepraksis har været forpligtet til at indrette arbejdspladsen med henblik på at give medarbejderen adgang til fortsat beskæftigelse, og at opsigelsens af medarbejderen er begrundet i medarbejderens handicap og derfor i strid med ligebehandlingsprincippet i forskelsbehandlingsloven. Vores medlem er blevet stævnet på ca. 400.000 kr. og PLA har valgt at gå ind og støtte medlemmet og dække retssagsomkostningerne. Vi mener, vi har en god sag, og vil orientere om resultatet på hjemmesiden.
Endvidere har vi endnu en sag som HK har rejst mod et af vores medlemmer. Denne sag omhandler en opsigelse af en ikke-uddannet lægesekretær, hvor praksis har ansat en uddannet lægesekretær. HK gør gældende at opsigelsen af den ufaglærte er usaglig og har krævet en godtgørelse. Dette er vores første sag anlagt ved Dansk Arbejdsgiverforenings Afskedigelsesnævn. PLA er selvfølgelig gået ind i sagen på vores medlems vegne, og skal i Afskedigelsesnævnet den 17. juni i år.
Mediation
Efter en prøveperiode sidste år, besluttede vi pr. 1. januar i år, at tilbyde tilskud til konfliktmægling, mediation til vores medlemmer. Indtil nu har to lægepraksis benyttet sig af tilbuddet, og begge har givet positive tilbagemeldinger. Vi vil evaluere tilbuddet når året er gået, for at vurdere om tilbuddet skal fortsætte.
Overenskomstforhandlingerne med DSR/dbio
Sidst vi mødtes var vi midt i overenskomstforhandlingerne omkring en ny overenskomst med sygeplejerskerne og bioanalytikerne. Vi kunne ikke blive enige, og forhandlingerne havnede i Forligsinstitutionen, hvor vi efter 12 timer, kl. 6 om morgenen tirsdag den 13. januar i år, blev enige om en overenskomstfornyelse. Fornyelsen indebærer en stigning på 13,15 % over de næste 3 år. Der er redegjort nærmere for detaljerne i det brev vi sendte ud til PLA’s repræsentantskab, og hvor vi bad om jeres stillingtagen til resultatet. I stemte det hjem, 32
stemmer for og 2 imod.
Klinikpersonalets Uddannelsesfond
Indbetalingerne til Klinikpersonalets Uddannelsesfond er fortsat suspenderet, både for lægesekretærerne og for sygeplejerskerne og bioanalytikerne.
Da vores medlemmer derfor ikke indbetaler bidrag til fonden, opbruges dens formue stille og roligt. P.t er der 400.000 kr.
Vi har i vores overenskomst med HK aftalt, at fonden nedlægges ved overenskomstperiodens udløb 31. maj 2011. Denne aftale har vi desværre ikke kunne lave med DSR og dbio, selvom det var et af vores overenskomstkrav.
I stedet for indbetalingerne til fonden, er det aftalt med fagforeningerne, at medarbejderne har betalte efteruddannelsesdage. Det er derfor både med HK og DSR/dbio aftalt, at hvis medarbejderne ikke har haft adgang til efteruddannelse, så skal lægen alligevel indbetale til fonden.
Sidste forår sendte PLA og HK derfor et fælles brev ud, hvor vi bad både vores læger og lægesekretærerne oplyse om der havde været adgang til at benytte det aftalte antal efteruddannelsesdage. Denne øvelse vil blive gentaget i forhold til sygeplejerskerne og bioanalytikerne, så I må forvente at modtage et brev fra os og DSR/dbio her i foråret.
Medlemstal
I 2008 har 132 læger meldt sig ind i PLA.
PLA har nu 2859 medlemmer, heraf 54 FAPS’ere, og der kommer hele tiden nye medlemmer til.
PLA’s arbejde i det kommende halve år/Afslutning
Min beretning nærmer sig sin afslutning, men inden det sidste ord siges vil jeg gøre en kort status for PLA’s arbejdsopgaver i det kommende halve år. Da vi jo ikke står overfor store overenskomstforhandlinger, vil fokus i højere grad være rettet mod den daglige medlemsbetjening. Herudover vil vi også være beskæftiget med forhandlinger omkring fortolkningsspørgsmål i overenskomsterne, og forhandlinger mod fagforeningerne omkring vores lægers ansatte personale.