Årsberetninger
En samling af formandens beretninger fra de halvårlige repræsentantskabsmøder.
PLA's repræsentantskabsmøde den 6. april 2013
Formandens beretning
- PLA’s 10 års jubilæum og den daglige drift
- Gå-hjemmøder og arrangementer
- Kitteltillægssagen
- Retssager
- Overenskomstforhandlingerne med HK
- Overenskomstsituationen
- PLA’s arbejde i det kommende halve år
PLA’s 10 års jubilæum og den daglige drift
PLA blev stiftet 1. januar 2003, hvilket betyder, at vi kan fejre vores 10 års jubilæum som arbejdsgiverforening.
PLA blev oprindeligt etableret med det formål, at gøre det nemmere at være arbejdsgiver i almen lægepraksis. Forinden etableringen havde de praktiserende læger givet udtryk for, at de i højere grad ønskede at få varetaget arbejdsgiverinteresserne i relation til indgåelse af kollektive overenskomster om løn og arbejdsforhold. Herudover efterspurgte lægerne i stigende omfang konkret rådgivning om ansættelsesforhold, løn, opsigelser osv.
PLA’s sekretariat, der nu består af 3 jurister, 2 sekretærer og en student, er travlt beskæftiget med at besvare medlemmernes spørgsmål og varetage deres interesser. Vi har i perioden frem til nu forhandlet 4 overenskomster for lægesekretærerne og 4 for konsultationssygeplejerskerne/praksis-bioanalytikerne. Mange af vores medlemmer oplever, at de faglige organisationer rejser krav mod dem. En del tvister omhandler afskedigelse af konsultationspersonale, men kan også omhandle andre juridiske krav, fx krav om efterbetaling af løn. I en stor del af tvisterne ender PLA med at forhandle en forligsmæssig løsning på plads, som et alternativ til en retssag. Vi tror ikke behovet for en arbejdsgiverforening bliver mindre fremover.
PLA har nu 3.138 medlemmer, hvoraf de 136 er FAPS’ere, og der kommer fortsat nye medlemmer til. Det sidste år er der således sket en tilgang med 113 medlemmer.
Gå-hjemmøder og arrangementer
PLA’s jurister er også en del rundt i landet til medlemsarrangementer og kurser. Ud over gå-hjemmøderne, som vi i år igen afholder i hver enkelt region, er vores jurister ofte ude og holde oplæg til forskellige arrangementer, som vores medlemmer inviterer dem til. PLA’s jurister underviser også på specialeuddannelsen i almen medicin, og på forskellige kurser, der bliver afviklet rundt omkring i landet.
Kitteltillægssagen
I forbindelse med den sidste overenskomstfornyelse mellem PLA og HK, blev vi enige om at fjerne det såkaldte ”kitteltillæg”. De 250 kr., der tidligere skulle gives som tillæg til lønnen, hvis lægesekretæren ikke fik stillet en tjenestedragt til rådighed, er nu indregnet i lønnen. Efterfølgende opstod der en uenighed mellem PLA og HK om forståelsen af, hvad der menes med, at ”kitteltillægget” er indregnet i lønnen. HK mente, at samtlige ansatte lægesekretærer, uanset timeantal, skal have lagt et tillæg svarende til det gamle ”kitteltillæg” til deres individuelle løn. PLA mente, at tillægget var lagt ind i månedslønnen, hvilket for de deltidsansatte lægesekretærer betød, at de alene fik beregnet tillægget forholdsmæssigt. HK indbragte sagen for en faglig voldgift, og sagen blev behandlet den 25. februar 2013. Desværre faldt sagen ud til HK’s fordel. Det betyder, at alle deltidsansatte lægesekretærer skal have reguleret deres løn med virkning fra den 1. januar 2012 og frem.
Retssager
”Sagen om det handicappede barn”
Vi har en enkelt civil retssag kørende for et af vores medlemmer. Sagen blev nævnt på sidste repræsentantskabsmøde. Helt kortfattet omhandler sagen en praksis, der opsagde en sekretær som følge af samarbejdsproblemer med det øvrige sekretariat. Sekretærens barn fik ca. 4 måneder før opsigelsen stillet diagnosen infantil autisme, hvorfor HK har rejst sag om, at opsigelse reelt ikke skyldtes samarbejdsproblemer, men at sekretærens barn var handicappet. HK mente derfor, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven og forlangte en godtgørelse på 402.213 kr., svarende til 15 måneders løn.
Sagen skal behandles i byretten i Vejle den 13. juni 2013.
Overenskomstforhandlingerne med HK
PLA står som bekendt overfor pr. 1. juni 2013 at skulle forny overenskomsten for lægesekretærer i almen praksis. HK har opsagt overenskomsten, og vi har aftalt en køreplan for forhandlingerne. Planen indebærer bl.a., at forhandlingerne starter den 24. april.
Jeg vil ikke her gå nærmere ind på PLA’s overenskomstkrav – de er genstand for debat om lidt, da det er et selvstændigt punkt på dagsordenen i dag.
Vi har naturligvis med stor interesse fulgt overenskomstforhandlingerne på det offentlige område – som jo bl.a. dækker de kommunalt og regionalt ansatte lægesekretærer. Disse forhandlinger ser ud til at blive afsluttet med en aftale om, at den økonomiske ramme for overenskomstfornyelsen over de kommende 2 år beløber sig til ca. 2,17 %, heraf generelle lønstigninger til alle på ca. 1,92 %. Dette skal sammenholdes med, at prisudviklingen forventes at være på 2,2 % i 2013 og 1,4 % i 2014. Lønstigningerne på det offentlige område forventes altså ikke at sikre reallønnen i overenskomstperioden.
I bestyrelsen er vi meget opmærksomme på, at vores overenskomst også skal fornys med mådehold – og at vi skal kæmpe mod, at der indføres flere nye ordninger i overenskomsten, ordninger som vores medlemmer opfatter som besværlige.
Som forberedelse til kravs-udvekslingen, har vi opfordret vore medlemmer til at komme med forslag til overenskomstfornyelsen. Vi har modtaget en række gode forslag. Helt gennemgående er PLA-medlemmerne bekymret for en voldsom lønudvikling og opfordrer PLA til at holde igen på alle måder. Vi vil naturligvis gøre alt hvad vi kan!
Overenskomstsituationen
Overenskomst om almen praksis er endnu ikke opsagt. Sker det, vil det for mange skabe usikkerhed om økonomien. Lønningerne til klinikpersonalet er den største omkostning for praksis, og det kan derfor blive relevant at opsige personale. PLA har nu to gange sendt nyhedsbreve ud til medlemmerne og givet information om, hvordan vores medlemmer skal håndtere eventuelle opsigelser af personale. Vi holder øje med overenskomstsituationen og vil opdatere vores vejledning i forhold til, hvordan den udvikler sig.
Arbejdet det kommende halve år
Overenskomstforhandlingerne kommer til at fylde meget – først forhandlingerne med HK, og herefter følger forhandlingerne med DSR/dbio i løbet af efteråret.
I første omgang bliver det spændende at se, hvorledes forhandlingerne med HK spænder af – og om det vil lykkes at få enderne til at nå sammen om et resultat, som både HK, og vi som arbejdsgivere, kan være tilfredse med. Det håber jeg i hvert fald!