Dagpengerefusion ved sygdom
En månedslønnet medarbejder (ansat mere end 8 timer ugentlig), der er omfattet af PLA’s overenskomster, har ret til at få udbetalt fuld løn under sygdom. Når du betaler løn til den sygemeldte medarbejder, indtræder du i medarbejderens ret til sygedagpenge fra kommunen. Der er således en refusionsret for dig som arbejdsgiver, såfremt dine medarbejdere har ret til at få udbetalt sygedagpenge.
En medarbejder har ret til sygedagpenge, hvis hun er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom eller arbejdsskade.
De første 30 dage af sygefraværet kan du imidlertid ikke få refusion for. Den periode kaldes ”arbejdsgiverperioden”.
Du kan herunder læse mere om dine muligheder for at få refusion, og hvad du i øvrigt skal være opmærksom på, hvis du har en sygemeldt medarbejder:
Hvor længe kan du få refusion?
Hvor meget kan du få i refusion?
Beskæftigelseskravet
Arbejdsgiverperiode
Delvis sygemeldte medarbejdere
Forsikringsordning for mindre arbejdsgivere
Ferieafvikling og sygdom / Teknisk raskmelding
Kronisk lidelse hos medarbejderen (§ 56-aftale)
Refusion
Hvor længe kan du få refusion?
Du kan få refusion, så længe din medarbejder er berettiget til sygedagpenge fra kommunen. En sygemeldt medarbejder kan maksimalt få sygedagpenge i 22 uger indenfor 9 måneder regnet fra den første hele fraværsdag. Er medarbejderen fortsat sygemeldt efter 22 uger, skal kommunen tage stilling til, om medarbejderen opfylder en af sygedagpengelovens muligheder for forlængelse af sygedagpengene. Gør medarbejderen ikke det, overgår medarbejderen til et såkaldt jobafklaringsforløb, hvor der uden tidsbegrænsning betales en ydelse på kontanthjælpsniveau.
Det betyder for dig, at overgår din medarbejder til et jobafklaringsforløb, vil du fortsat modtage refusion, men refusionen nedsættes til kontanthjælpsniveau.
Hvor meget kan du få i refusion?
Du kan maksimalt få det samme i refusion, som medarbejderen kunne have fået i sygedagpenge. Det maksimale sygedagpengebeløb er 131,49 kr. pr. time i 2025, hvilket svarer til 4.865 kr. pr. uge, hvis din medarbejder er ansat 37 timer om ugen. Arbejder din medarbejder under 37 timer om ugen, reduceres sygedagpengerefusion i forhold til ansættelsesbrøken.
Sygedagpenge til en medarbejder er A-indkomst, og indgår som almindelig løn i trækgrundlaget. Der betales ATP-bidrag af sygedagpenge.
Beskæftigelseskravet
Medarbejderen skal opfylde et beskæftigelseskrav overfor dig som arbejdsgiver eller kommunen for at være berettiget til at få sygedagpenge.
For at medarbejderen bliver dagpengeberettiget i forhold til dig som arbejdsgiver, skal medarbejderen:
- have været ansat i minimum 8 uger, før hun bliver syg, dels
- have arbejdet mindst 74 timer indenfor de sidste 8 uger før sygdommens indtræden
For at være dagpengeberettiget fra kommunen:
- skal medarbejderen have været i beskæftigelse og have været i beskæftigelse i mindst 240 timer indenfor de seneste 6 måneder forud for første sygefraværsdag (det svarer i gennemsnit til 9,25 time om ugen) og
- i mindst 5 af disse måneder skal medarbejderen have været beskæftiget i mindst 40 timer hver måned.
Det er ikke nødvendigt, at hele arbejdstiden har været hos samme arbejdsgiver. Hvis dette krav ikke er opfyldt, kan medarbejderen ikke få dagpenge fra kommunen, og der er således ingen dagpengeret for dig som arbejdsgiver at indtræde i.
For nyansatte gælder, at disse skal opfylde beskæftigelseskravet overfor kommunen, hvis medarbejderen bliver syg inde for de første 8 uger. Såfremt den nyansatte medarbejder opfylder beskæftigelseskravet overfor kommunen, vil du være berettiget til sygedagpenge fra 1. fraværsdag.
Når du betaler løn under sygdom, får beskæftigelseskravet den betydning, at hvis medarbejderen ikke opfylder kravet overfor dig som arbejdsgiver, får du refusion fra 1. fraværsdag, forudsat at medarbejderen opfylder beskæftigelseskravet overfor kommunen.
Arbejdsgiverperiode
De første 30 dage af sygefraværet kaldes ”arbejdsgiverperiode”, fordi du som arbejdsgiver selv skal dække udgifterne i forbindelse med medarbejderens fravær. Du har dog mulighed for at tegne en forsikring, der giver dig ret til refusion allerede fra 2. fraværsdag. Se nedenfor.
Betaler du fuld løn under sygdom, betyder det, at du først vil kunne få sygedagpengerefusion efter 30 sygedage.
Medarbejdere, der ikke modtager løn under sygdom fx en rengøringsmedarbejder, har krav på sygedagpenge fra dig fra 1. fraværsdag, når de opfylder beskæftigelseskravet overfor dig. Herefter overtager kommunen. Du er dog ikke forpligtet til at betale sygedagpenge, hvis medarbejderen bliver syg inde for de første 8 uger af ansættelsen. Her vil kommunen afregne sygedagpenge.
Er medarbejderen derimod funktionær, skal du betale fuld løn, hvis medarbejderen bliver syg inden for de første 8 uger af ansættelsen.
Medarbejderens pligter
For at du som arbejdsgiver kan få refusion af medarbejderens sygedagpenge, er det en betingelse, at medarbejderen deltager i kommunens opfølgning af sagen. Kommunen vil i den forbindelse bede medarbejderen om at udfylde et oplysningsskema, som sendes til medarbejderen, når du anmelder sygefraværet på nemrefusion.dk. Medarbejderen har derefter 8 dage til at udfylde og returnere skemaet til kommunen. Derudover skal medarbejderen stå til rådighed for samtaler o.l. med kommunen. Konsekvensen af, at medarbejderen ikke udfylder skemaet eller deltager i kommunens opfølgning, er, at du mister refusion.
Kommunen kommunikerer med medarbejderen via E-boks, og derfor er det meget vigtigt, at medarbejderen er opmærksom på løbende at tjekke sin E-boks.
PLA har på den baggrund udarbejdet et informationsbrev, som vi anbefaler, at du sender til medarbejderen i tilfælde af langtidssygemeldinger. Brevet understreger medarbejderens pligt til at samarbejde med kommunen, og gør medarbejderen opmærksom på, at E-boksen skal tjekkes løbende. Derudover bliver medarbejderen gjort opmærksom på, at såfremt medarbejderens handlinger eller undladelser forhindrer arbejdsgiver i at få refusion, vil refusionsbeløbet blive modregnet i medarbejderens løn.
Delvist sygemeldte medarbejdere og refusion
Du har ikke pligt til at tage imod en medarbejders delvise genoptagelse af arbejdet.
Genoptager din medarbejder delvist sit arbejde, vil du kunne få refusion i det antal timer, hvor medarbejderen er sygemeldt. Det er dog en betingelse, at medarbejderen er sygemeldt i mindst 4 timer om ugen.
Anmeldelsesfrister og refusion
For at opnå refusion skal du anmelde sygefraværet via Nemrefusion.
I skal anmelde kravet om refusion til medarbejderens opholdskommune inden 5 uger fra første fraværsdag. Hvis I overskrider fristen, kan I først få sygedagpengerefusion fra det tidspunkt, hvor sygefraværet bliver anmeldt. Der udbetales ikke refusion med tilbagevirkende kraft.
For at kunne benytte NemRefusion skal du have rettighed til at logge på NemRefusion og en digital signatur. Læs mere om det, og hvordan du indberetter, på siden Godt i gang
Hvis du har problemer med at bruge NemRefusion, kan du få hjælp hos NemRefusion Support på telefonnummer 4460 7213 eller sende en e-mail til support@nemrefusion.dk
Forsikringsordning for mindre arbejdsgivere
Mindre arbejdsgivere har mulighed for at tegne en forsikring, der giver ret til refusion allerede fra medarbejderens 2. fraværsdag - der er altså ingen arbejdsgiverperiode. En forsikring dækker alle medarbejdere.
Forsikringsordningen kan tegnes, når de samlede lønudgifter ikke overstiger 8.513.750 kr. (2024), og arbejdsgiver har et aktivt SE/CVR-nummer. Forsikringspræmien udgør i 2024 0,87% af den samlede lønsum.
Du kan læse mere om forsikringen, og hvad den dækker her
Tilmelding kan ske her
Hvis du ejer en lægepraksis, som drives som et ApS eller A/S, bliver du betragtet som lønmodtager i eget firma. Forsikringen vil derfor også dække ved din sygdom, og selskabet vil kunne få dækning fra 2. fraværsdag.
Du skal dog være opmærksom på, at din løn indgår i beregningen af prisen for forsikringen, fordi du i denne sammenhæng betragtes som lønmodtager.
Ferieafvikling og sygdom / Teknisk raskmelding
Hvis en langtidssygemeldt medarbejder ønsker at holde ferie, kræver det, at medarbejderen raskmelder sig under ferien. Ellers kan ferie ikke afvikles. Problemet er, at en raskmelding vil medføre, at der starter en ny 30 dages arbejdsgiverperiode, når ferien er afviklet. En medarbejder kan imidlertid godt lave en såkaldt ”teknisk raskmelding” for at afvikle ferie for derefter at vende tilbage til sygemeldingen – vel at mærke uden, at der starter en ny arbejdsgiverperiode. Det kræver blot, at enten medarbejderen eller du kontakter kommunen og aftaler, at raskmeldingen alene er med henblik på ferieafvikling.
Timelønnede medarbejder
Timelønnede medarbejdere i almen praksis (ansat i mindre end 8 timer ugentlig), har ikke ret til fuld sædvanlig løn under sygdom, medmindre der er tale om en sygeplejerske eller bioanalytiker, som har været fast tilknyttet i 6 måneder. En timelønnet skal derimod have det, der svarer til sygedagpengesats udbetalt fra arbejdsgiveren ved fravær på grund af sygdom i indtil 30 dages varighed, såfremt de opfylder beskæftigelseskravet. Hvis ikke de opfylder beskæftigelseskravet, udbetaler kommunen sygedagpengene. Efter arbejdsgiverperioden på de 30 dage overtager kommunen udbetalingen.
Graviditetsbetinget sygdom
Er din medarbejder fraværende på grund af en graviditetsbetinget sygdom, kan du få refusion fra medarbejderens 1. fraværsdag. Almindelige forebyggende graviditetsundersøgelser er ikke sygdom i denne forstand. Eksempler på graviditetsbetinget sygdom kan være truende abort, alvorlige psykiske lidelser, tvillingegraviditeter etc.
Du skal være opmærksom på, at du skal anmelde fraværet til NemRefusion inden for en frist på 5 uger efter første fraværsdag.
Kronisk lidelse hos medarbejderen (§ 56-aftale)
Har din medarbejder en kronisk lidelse eller en sygdom, hvor der er væsentlig forøget sygdomsrisiko, kan der med kommunens godkendelse indgås en såkaldt § 56-aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder. En sådan aftale giver dig ret til at få refunderet medarbejderens dagpenge allerede fra 1. fraværsdag. Det er dog et krav, at fraværet skyldes den pågældende langvarige eller kroniske lidelse. Det er en forudsætning for aftalen, at medarbejderen må forventes at være sygemeldt i mindst 10 dage om året. Aftalen gælder i 2 år fra og med datoen for indgåelsen. Udover tilfælde, hvor medarbejderen lider af en kronisk lidelse eller lignende, vil der endvidere kunne indgås aftaler i situationer, hvor
- medarbejderen skal indlægges eller behandles ambulant på sygehus eller tilsvarende behandlingsinstitution, og såfremt behandlingen eller indlæggelsen var fastlagt ved ansættelsestidspunktet.
- arbejdsgiver i to uger inden for de sidste 12 måneder i et bestående ansættelsesforhold allerede har udbetalt dagpenge eller løn for den samme lidelse, før indlæggelse eller behandling påbegyndes.
Fleksjob
Medarbejdere ansat i fleksjob er under sygdom berettiget til sygedagpenge fra kommunen fra 1. fraværsdag.
Elever
Elever har ret til sygedagpenge efter sygedagpengelovens regler. Der gælder ikke et krav om 13 ugers tilknytning til arbejdsmarkedet. Eleven er berettiget til sygedagpenge fra kommunen fra sygdommens indtræden. Du kan således få fuld refusion efter udløbet af arbejdsgiverperioden.
Selvstændiges dagpengeret
En praktiserende læge er som bekendt selvstændig erhvervsdrivende. Selvstændige og deres medarbejdende ægtefæller har i henhold til sygedagpengeloven ret til dagpenge i tilfælde af sygdom af mere end 15 dages varighed. Omfanget af 15 dages sygdom skal forstås således, at alle dage tælles med. Der er således ikke tale om 15 arbejdsdage. Dagpengene udbetales af kommunen. Det er en betingelse for ret til dagpenge, at der inden for de sidste 12 måneder har været tale om udøvelse af selvstændig erhvervsvirksomhed i væsentligt omfang i mindst 6 måneder, heraf den seneste måned forud for fraværsperioden. Sygdom skal anmeldes til kommunen senest 3 uger efter 1. fraværsdag.
Der henvises endvidere til Administrationsudvalgets særlige regler og forretningsorden gældende for praktiserende læger.
Sidst opdateret: januar 2025