Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
PLA og DSR/dbio har i efteråret 2018 gennemført en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i almen praksis. Spørgeskemaet blev sendt til godt 1600 sygeplejersker og bioanalytikere. Svarprocenten var på 56,5 % af de adspurgte.
Undersøgelsen har haft fokus på emner som indflydelse på arbejdsopgaver, arbejdsmængde, rolleklarhed, ledelseskvalitet, udviklingsmuligheder samt trusler om vold, mobning og chikane. Spørgsmålene er udvalgt fra undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2016 (AH16), og er således forskningsmæssigt anerkendt.
Konklusionen i undersøgelsen er, at det psykiske arbejdsmiljø er godt i almen praksis. Sygeplejersker og bioanalytikere i almen praksis oplever højere jobtilfredshed, højere ledelseskvalitet, højere engagement og mening i arbejdet og færre oplever konflikter mellem arbejde og privatliv, end kvinder generelt på arbejdsmarkedet. Sygefraværet blandt sygeplejersker og bioanalytikere i almen praksis er betydeligt lavere end sygefraværet blandt kvinder generelt.
Undersøgelsen viser dog også, at stressniveauet er nogenlunde på niveau med det, som opleves generelt på arbejdsmarkedet.
PLA og DSR/dbio har drøftet undersøgelsen, og parterne er enige om, at det er væsentligt at have fokus på det gode arbejdsmiljø i almen praksis. Derfor har parterne ved fornyelsen af overenskomsten aftalt, at det på den enkelte arbejdsplads løbende skal sikres, at der er sammenhæng mellem opgaver og ressourcer - det kan f.eks. ske ved den årlige arbejdsmiljødrøftelse, og at den enkelte sygeplejerske og bioanalytiker skal have en kompetenceudviklingsplan, som ajourføres årligt, f.eks. ved den årlige medarbejderudviklingssamtale.
PLA og DSR/dbio er endvidere enige om, at mobning, trusler om vold og vold er uacceptabelt, og at der skal tages hånd om det lokalt. Derfor opfordrer vi til, at man i de enkelte praksis tager en drøftelse om, hvordan man bedst muligt identificerer, forebygger og håndterer sådanne problemer på arbejdspladsen.
Som inspiration til drøftelserne kan der fx tages afsæt i materialer, der kan findes her:
Undersøgelsen kan læses i sin helhed her
Yderligere info om undersøgelsen kontakt
PLA: Lene Vesth tlf: 35448468, lev.plo@dadl.dk
DSR: Eva Lehgaard Kirkelund tlf: 4695 4207 elk@dsr.dk
Dbio: Tina Groth-Andersen 4422 3237 tga@dbio.dk