Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Siden en ændring i ansættelsesbevisloven i 2007, har der de sidste 3 år været usikkerhed om godtgørelsesniveauet for en overtrædelse af loven. Dette har givet anledning til mange tvister og retssager. Højesteret har den 17. december 2010 fastsat retningslinier for godtgørelsesniveauet, som må antages at være retningsgivende for fremtidige sager.
· Er der tale om mangler, som er undskyldelige og uden konkret betydning for lønmodtageren (begge krav skal være opfyldt), fastsættes godtgørelsen i intervallet 0 – 1.000 kr.
· Foreligger der andre mangler (ikke undskyldelige), eller er der ikke lavet en ansættelseskontrakt, uden at dette dog har haft konkret betydning for lønmodtageren, fastsættes godtgørelsen som hovedregel til 2.500 kr. Beløbet kan sættes op til 5.000 kr. hvis arbejdsgiveren fx ikke retter for sig når der gøres opmærksom på manglen, og kan sættes ned, eller bortfalde, hvis arbejdsgiveren retter for sig, hurtigt efter at forholdet er påtalt.
· Er der opstået en tvist om ansættelsesforholdet, eller opstået en konkret risiko herfor, og kunne en korrekt opfyldelse af oplysningspligten i ansættelsesbeviset, have afværget tvisten, fastsættes godtgørelsen som hovedregel til 7.500 kr. Dette beløb kan forhøjes til 10.000 kr. hvis der fx har været en konkret risiko for at lønmodtageren mistede rettigheder, at lønmodtageren tabte ikke ubetydelige lønbeløb eller at arbejdsgiveren ikke retter for sig efter at forholdet er påtalt m.v. Beløbet kan sættes ned, hvis forholdet er af mindre betydning, undskyldeligt eller et enkeltstående tilfælde.
· Er der tale om skærpende omstændigheder, hvor arbejdsgiveren bevidst har forsøgt at omgå lønmodtagerens rettigheder, er hovedreglen en godtgørelse på 25.000 kr. Dette beløb kan dog sættes op til 20 ugers løn, hvor der foreligger særligt grove tilfælde og hvor lønmodtageren har været udsat for risiko for at lide et betydeligt tab.
Som medlem at PLA skal praksis anvende de standardkontrakter der er udarbejdet til brug for praksispersonalet. Udfyldes disse korrekt, vil ansættelsesbevislovens krav være overholdt. Konsultationspersonalet skal senest samtidig med tiltrædelsen have udleveret ansættelseskontrakten. Ved senere ændringer i ansættelsesforholdet, skal der udarbejdes ny ansættelseskontrakt eller tillæg til denne.