Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Efter indgåelse af den reviderede trepartsaftale den 30. marts 2020 har Beskæftigelsesministeriet præciseret, at virksomhederne nu kan bruge rotationsordninger, hvor medarbejderne skiftes til at være på arbejde og være hjemsendt (rotation). Ændringen betyder, at den enkelte medarbejder kan arbejde delvist under hjemsendelsen, så længe det sker i hele dage.
For eksempel vil en virksomhed kunne hjemsende en gruppe medarbejdere med løn i alle lige uger, mens en anden gruppe medarbejdere arbejder, og bytte rundt på de to grupper i ulige uger.
Det er også muligt at etablere ordninger, hvor de hjemsendte medarbejdere kun er hjemsendt med løn fx tre af ugens dage, mens de arbejder i to dage. Det er ikke et krav, at de hjemsendte medarbejderes fordeling mellem hjemsendelse og arbejde er den samme.
Det er fortsat en betingelse, at mindst 30 % af medarbejderne er hjemsendt. Dette opgøres som et gennemsnit over hele perioden, hvor virksomheden modtager lønkompensation. Opgørelsen sker på ansøgningstidspunktet, og virksomheden skal derfor have udarbejdet en plan der opfylder kravet. Denne plan danner grundlaget for virksomhedens indtræden i ordningen.
Det er, udover de dage man på forhånd ved man har behov for at medarbejderne møder på arbejde, muligt at genindkalde medarbejderne yderligere dage, hvis der er behov for deres arbejdskraft på grund af flere arbejdsopgaver eller på grund af sygdom hos andet personale. Her er det også fortsat et krav, at der altid i gennemsnit er mindst 30 % af medarbejderne hjemsendt på lønkompensation. Det er en forudsætning at genindkaldelse sker i hele dage.
Virksomheden vil ikke kunne modtage lønkompensation for de dage, hvor medarbejderne på forhånd er planlagt at skulle arbejde eller hvis de bliver genindkaldt på arbejde.
Den mere fleksible lønkompensationsordning, efter indgåelse af den reviderede trepartsaftale, betyder, at ordningen bliver et mere oplagt alternativ til en arbejdsfordelingsordning. Mange af PLA’s medlemmer har givet udtryk for, at det er mere rimeligt og hensigtsmæssigt med en ordning, hvor arbejdet deles mellem medarbejderne eller hvor det er svært at undvære en bestemt medarbejder fuldt ud.
Du skal være opmærksom på, at du betaler fuld løn til dine medarbejdere hjemsendt på lønkompensation, og du får kun lønkompensation indenfor de gældende rammer (75 % af lønnen dog maks 30.000 kr. pr. mdr. for en fuldtidsansat). Ved en arbejdsfordeling betales der alene løn for de timer medarbejderen arbejder i klinikken.
Virksomheder/lægeklinikker der tidligere har ansøgt om lønkompensation, og som ønsker at skifte til en mere fleksibel ordning, skal indgive en ny ansøgning.
Erhvervsstyrelsen har endnu ikke beskrevet rotationsordningen på deres hjemmeside, men Beskæftigelsesministeriet har præciseret dele af ovenstående den 30. marts 2020 og PLA har telefonisk fået bekræftet af Erhvervsstyrelsen, der administrer ordningen, at lønkompensationsordningen kan anvendes som ovenfor skitseret. Da der løbende sker ændringer og præciseringer, tages der forbehold for, at der kan ske justeringer i forhold til ovenstående.