Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Opsigelse i forbindelse med søns handicap medførte godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven
Retten i Sønderborg har behandlet en sag, hvor en medarbejder der dagen efter at hun havde meddelt sin arbejdsgiver, at hendes søn havde fået konstateret et plejekrævende handicap, blev opsagt fra sin stilling.
Selvom arbejdsgiveren under retssagen hævdede, at opsigelsen skyldtes omsætningsnedgang, mente retten at der med den tidsmæssige sammenhæng der var mellem medarbejderens oplysning om sin søns handicap, og opsigelsen, var skabt en formodning for at medarbejderen var blevet forskelsbehandlet på grund af sønnens handicap. Opsigelsen fandtes derfor at være i strid med forskelsbehandlingsloven, og arbejdsgiveren blev dømt til at betale en godtgørelse på 125.000 kr., hvilket svarede til 6 måneders løn, efter forskelsbehandlingsloven.
Dommen viser, at forskelsbehandlingsloven også kan beskytte ansatte der har pårørende med handicap, selvom den ramte ikke selv er handicappet.
Opsigelse af ældre medarbejdere
Efter forskelsbehandlingsloven er det som udgangspunkt forbudt at lægge vægt på alder både ved ansættelse, i det løbende ansættelsesforhold og ved opsigelser. Landsretten har behandlet en sag, hvor SKAT gennemførte en forflytning af en række medarbejdere. Et skattecenter endte med at udpege 8 ældre medarbejdere ud af de 13 der i alt var beskæftiget det pågældende sted. SKAT begrundede udvælgelsen med at der var blevet lagt vægt på hvilke arbejdsopgaver der skulle ”flyttes” væk fra skattecenteret, men det viste sig at de ældre medarbejdere der blev bedt om at flytte, en forflytning der i realiteten udgjorde en afskedigelse, kun i begrænset omfang havde været beskæftiget med disse arbejdsopgaver. Herefter var det op til SKAT at dokumentere at alder ikke havde haft betydning ved udvælgelsen, hvilket SKAT ikke var i stand til. SKAT blev derfor dømt til at betale godtgørelser på mellem 7 og 9 måneders løn til de opsagte medarbejdere.
Afgørelsen er den første der tager stilling til en sag om overtrædelse af forskelsbehandlingsloven på grund af aldersdiskrimination.