Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
1. juli 2014 trådte en ny sygedagpengemodel i kraft, som skal sikre, at sygemeldte får offentlig forsørgelse under hele deres sygdomsforløb.
Den nye sygedagpengemodel har betydning for den refusion, du kan få som arbejdsgiver, idet du kan risikere, at din refusion bliver nedsat efter 22 uger, hvis den sygemeldte medarbejder overgår til et jobafklaringsforløb. Du vil i såfald modtage refusion svarende til kontanthjælp.
De nye regler ændrer således på størrelsen af refusionen. Men der er også ændringer i proceduren for anmeldelse af sygedagpengerefusion. Indtil 22 ugers sygefravær skal der søges som hidtil ved nemrefusion.dk. Overgår den sygemeldte medarbejder til et jobafklaringsforløb, skal refusionen søges hos medarbejderens kommune via en særlig blanket. Blanketten kan findes her: http://www.klxml.dk/KLB/Blanket/Gaelder/dp202h.pdf.
Fremover vil den sygemeldtes ret til sygedagpenge blive revurderet efter 22 uger. Opfylder den sygemeldte ikke på det tidspunkt sygedagpengelovens forlængelsesmuligheder, overgår den sygemeldte i stedet til et jobafklaringsforløb. Under forløbet er den sygemeldte berettiget til en ydelse, svarende til kontanthjælp.
Der er syv muligheder for forlængelse efter sygedagpengeloven:
- Hvis det er overvejende sandsynligt, at medarbejderen kan revalideres til beskæftigelse – dog ikke støttet beskæftigelse. Ved revalidering forstås omskoling, optræning inden for dit arbejdsområde eller en boglig uddannelse. Forlængelsens varighed afhænger af, hvornår forrevalideringen ophører, og den egentlige revalidering starter.
- Hvis det er nødvendigt med en afklarende indsats – herunder en helbredsmæssig afklaring – for at klarlægge medarbejderens arbejdsevne. Forlængelsen kan være op til 69 uger.
- Hvis medarbejderen er under eller venter på lægebehandling. Forlængelsen kan være op til 134 uger, hvis den lægelige vurdering er, at medarbejderen vil blive arbejdsdygtig inden for perioden. Ventetid på behandling på sygehuse tæller ikke med i de 134 uger.
- Hvis kommunen vurderer, at medarbejderens sag skal behandles i rehabiliteringsteamet med henblik på, at kommunen hurtigst muligt kan træffe afgørelse om ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Sygedagpengeperioden forlænges, indtil kommunen har truffet afgørelse.
- Hvis medarbejderen af læge vurderes at have en livstruende, alvorlig sygdom. Forlængelsen har ingen tidsbegrænsning.
- Hvis der er rejst sag om en arbejdsskadeerstatning. Sygedagpengeperioden forlænges, indtil Arbejdsskadestyrelsen er nået frem til en afgørelse.
- Hvis kommunen har modtaget en ansøgning om førtidspension på det foreliggende grundlag (efter pensionslovens § 17, stk. 2). Sygedagpengeperioden forlænges, indtil kommunen har truffet denne afgørelse
Ændringen gælder selvfølgelig for medarbejdere, der sygemeldes efter den 1. juli 2014, men den gælder også for medarbejdere, der er sygemeldt før 1. juli 2014 og som endnu ikke pr. 1. juli 2014 har været sygemeldt i 22 uger. Har medarbejderen den 1. juli 2014 været sygemeldt mere end 22 uger, fortsætter medarbejderen med at følge de hidtidige regler.