Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Et flertal i Folketinget har nu vedtaget et lovforslag, om ændring af arbejdstidsloven. Loven betyder blandt andet, at arbejdsgivere skal registrere medarbejdernes arbejdstid.
De nye regler for registrering af arbejdstid vil som udgangspunkt finde anvendelse for alle medarbejdere. Det skyldes, at formålet med registreringspligten er at sikre, at medarbejdere ikke på ugentlig basis arbejder mere end 48 timer i gennemsnit over en periode på 4 måneder – den såkaldte ”48-timers regel”- samt at regler om daglig og ugentlig hviletid overholdes.
Loven indfører dog en bestemmelse, der giver mulighed for at undtage visse medarbejdere fra reglerne om daglig hviletid, ugentlig hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid og dermed også fra registreringspligten. PLA vurderer, at dette ikke er aktuelt for ansatte konsultationsmedarbejdere i en lægepraksis.
Loven træder i kraft den 1. juli 2024, og betyder at arbejdsgivere fra denne dato skal have et objektivt, pålideligt og tilgængeligt arbejdstidsregistreringssystem, der som minimum opfylder følgende:
- registrerer hver enkelt medarbejders daglige arbejdstid
- tilgængeligt for den enkelte medarbejder, der skal kunne tilgå egne oplysninger, og
- opbevarer oplysningerne i fem år efter udløbet af den periode, der udgør grundlaget for beregningen af medarbejderens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid.
Der er metodefrihed i forhold til, hvordan den enkelte arbejdsplads vil indrette sit arbejdstidsregistreringssystem. Tidsregistreringen kan derfor både foregå via elektroniske systemer eller ved fysiske timesedler, så længe systemet lever op til minimumskravene i loven.
Under udvalgsbehandlingen har beskæftigelsesministeren blandt andet bekræftet, at medarbejdernes daglige arbejdstid kan være forhåndsudfyldt i arbejdstidsregistreringssystemet, sådan at alene afvigelser fra det aftalte og/eller skemalagte arbejdstid skal registreres. Endvidere har ministeren bekræftet, at der alene kræves registrering af medarbejderens daglige arbejdstid, og at der således ikke er noget krav om angivelse af, i hvilket tidsrum arbejdet er udført.
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at der ikke vil kunne tilkendes en godtgørelse for overtrædelse af registreringspligten.
Dog vil manglende overholdelse af registreringspligten kunne få processuel skadevirkning for en arbejdsgiver, hvis en medarbejder mener at have fået krænket sine rettigheder.
Du er altid velkommen til at kontakte PLA, hvis du har spørgsmål til den nye lov.