Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Generelt om opsigelser af klinikpersonale, vikarer m.fl.
Lønningerne til klinikpersonalet er den største omkostning for praksis. Frygter praksis, at en opsigelse af overenskomsten vil betyde en indtægtsnedgang, vil en personalereduktion være noget af det første, I må se på.
En opsigelse, der begrundes i praksis’ behov for økonomiske besparelser, vil som udgangspunkt være en saglig opsigelse. Praksis kan altså opsige medarbejderen uden at skulle betale godtgørelse for uberettiget opsigelse. En opsigelse skal dog ske med det anciennitetsoptjente opsigelsesvarsel, der følger funktionærloven. Er der tale om en medarbejder med mange års anciennitet (12, 15 eller 18 år), kan vedkommende endvidere være berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse (1, 2 eller 3 måneders løn).
Dog skal I være opmærksom på, at visse medarbejdere er særligt beskyttede, fx gravide eller handicappede. En opsigelse af disse, uagtet at den økonomiske situation tilsiger en opsigelse, kan alligevel være usaglig og kan derfor koste jer dyrt. Står I i en situation, hvor I skal opsige noget af praksispersonalet, og vælger en medarbejder, der fx er gravid eller på barsel, er den pågældende medarbejder beskyttet af særlovgivning. Det kan betyde, at I risikerer at skulle betale en (stor) godtgørelse.
Der bør generelt ikke skrides til en opsigelse, før praksis har søgt juridisk rådgivning i PLA, idet nedenstående ikke kan erstatte individuel juridisk rådgivning.
Spørgsmål og svar
Du kan nedenfor finde svar på følgende spørgsmål:
- Kan vi opsige personalet allerede nu for at forberede os på en situation, hvor RLTN opsiger overenskomsten?
- Kan vi opsige personalet, når overenskomsten ER opsagt, selvom den først ophører 1. april 2013?
- Kan vi opsige en lægevikar, hvis overenskomsten opsiges?
- Påvirkes regionernes lønrefusion til praksisamanuenser, hvis overenskomsten opsiges?
- Hvad sker der med regionernes betaling for uddannelseslægernes udgifter til transport og ophold i forbindelse med teoretiske kurser, hvis overenskomsten opsiges?
- Hvordan skal vi forholde os, hvis vi som følge af opsigelsen af overenskomsten er nødsaget til at opsige vores praksisamanuensis fase 2 eller 3?
Kan vi opsige personalet allerede nu for at forberede os på en situation, hvor RLTN opsiger overenskomsten?
Svar: Lige nu ved vi ikke med sikkerhed, om overenskomsten opsiges, og hvornår dette i givet fald sker. Praksis bør afvente en afklaring af, hvorvidt overenskomsten opsiges og ikke skride til en opsigelse af personale, før en opsigelse af overenskomsten foreligger.
Søg rådgivning i PLA.
Kan vi opsige personalet, når overenskomsten ER opsagt, selvom den først ophører 1. april 2013?
Svar: Vurderer praksis, at en opsigelse af overenskomsten konkret for jer vil betyde en indtægtsnedgang, der nødvendiggør reduktion af de ansatte, når overenskomsten ophører 1. april 2013, er udgangspunktet, at det er sagligt, at I afgiver en opsigelse for at tilpasse jer den forventede økonomiske situation.
Det er situationen på opsigelsestidspunktet, der er afgørende for, om en opsigelse er saglig. Det betyder, at en opsigelse afgivet på tidspunktet for overenskomstens opsigelse, fortsat vil være gyldig, selvom overenskomsten fornys inden 1. april 2013. Det vil sige, at I kan fastholde opsigelsen, men det vil omvendt også sige, at I kan risikere, at medarbejderen har taget opsigelsen til efterretning og ikke ønsker at vende tilbage.
Er medarbejderne beskyttet af særlovgivning, fx på grund af handicap eller graviditet, bør praksis være forsigtig med en opsigelse, se øverste afsnit.
Søg rådgivning i PLA inden I opsiger personale.
Kan vi opsige en lægevikar, hvis overenskomsten opsiges?
Svar: Vurderer praksis, at en opsigelse af overenskomsten konkret vil betyde en indtægtsnedgang, der nødvendiggør reduktion af de ansatte, når overenskomsten ophører 1. april 2013, kan det være nødvendigt at se på udgifterne til lægevikarer. Er der tale om en fastansat lægevikar, der er ansat i mere end 8 timer pr. uge, er vedkommende omfattet af funktionærloven, og skal opsiges med funktionærlovens opsigelsesvarsler. Er vikaren ansat med 8 eller færre timer i gennemsnit pr. uge, gælder kortere opsigelsesfrister. En opsigelse begrundet i praksis’ økonomi vil normalt være en saglig opsigelsesgrund. Er vikaren beskyttet af særlovgivning, fx på grund af graviditet eller handicap, bør praksis dog søge juridisk vejledning i PLA før, der skrides til en opsigelse.
Påvirkes regionernes lønrefusion til praksisamanuenser, hvis overenskomsten opsiges?
Svar: I forbindelse med Amanuensisfondens nedlæggelse overtog regionerne de rettigheder og forpligtelser, der hidtil havde ligget i fonden. Der blev i den forbindelse aftalt et administrationsgrundlag for regionernes udbetaling af tilskud til ansættelse af fase 2 og -3 læger, som kun kan ændres efter aftale mellem RLTN og PLO.
Opsigelsen af overenskomsten har således ikke nogen indflydelse på tutorlægens lønrefusion fra regionen. PLO opfordrer til, at alle uddannelsesforløb i almen praksis gennemføres, uanset om overenskomsten opsiges eller ej, medmindre en praksis har tungtvejende grunde til ikke at påbegynde eller fortsætte et uddannelsesforløb.
Hvad sker der med regionernes betaling for uddannelseslægernes udgifter til transport og ophold i forbindelse med teoretiske kurser, hvis overenskomsten opsiges?
Svar: I forbindelse med Amanuensisfondens nedlæggelse overtog regionerne de rettigheder og forpligtelser, der hidtil havde ligget i fonden. Der blev i den forbindelse aftalt et administrationsgrundlag for regionernes udbetaling af tilskud til ansættelse af fase 2 og -3 læger, som kun kan ændres efter aftale mellem RLTN og PLO.
Opsigelsen af overenskomsten har således ikke nogen indflydelse på regionernes betaling for uddannelseslægernes udgifter til transport og ophold i forbindelse med teoretiske kurser.
Hvordan skal vi forholde os, hvis vi som følge af opsigelsen af overenskomsten er nødsaget til at opsige vores praksisamanuensis fase 2 eller 3?
Svar: PLO opfordrer til, at alle uddannelsesforløb i almen praksis gennemføres, uanset om landsoverenskomsten opsiges eller ej, medmindre en praksis har tungtvejende grunde til ikke at påbegynde eller fortsætte et uddannelsesforløb.
Hvis I har tungtvejende grunde til at opsige en praksisamanuensis i fase 2 eller 3, fx fordi en opsigelse af overenskomsten betyder nedgang i arbejdsopgaver og indtægt i praksis, der nødvendiggør reduktion af de ansatte, gælder følgende opsigelsesvarsler:
Inden udgangen af 2. ansættelsesmåned kan opsigelse ske med 1 måneds varsel til fratræden ved en måneds udgang. Herefter kan opsigelse ske med 3 måneders varsel til fratræden ved en måneds udgang.
Er uddannelseslægen beskyttet af særlovgivning, fx som gravid eller handicappet, bør praksis være forsigtig med en opsigelse, se bemærkningerne herom i første afsnit.
I skal informere videreuddannelsesudvalget om en eventuel opsigelse af en praksisamanuensis i fase 2 eller 3. Samtidig hermed skal I meddele, at I p.t. ikke er i stand til at påtage jer tutorlægefunktionen for praksisamanuenser i fase 2 og 3, som følge af den ekstraordinære økonomisk usikre situation opsigelsen af overenskomsten har påført jer. Hvis I ikke opsiger en allerede ansat uddannelseslæge - men p.t. ser jer ude af stand til at modtage nye praksisamanuenser fase 2 eller 3 - skal I også meddele dette.
Før I skrider til en opsigelse anbefaler vi, at I i alle situationer kontakter PLA for nærmere rådgivning.