Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Sygeplejerskernes konflikt
Dansk Sygeplejeråd har varslet konflikt med virkning fra den 1.april 2008 overfor alle regioner og kommuner. Konflikten kan dog udsættes i 2 gange 14 dage af forligsmanden.
Konflikten er varslet for alle sygeplejersker i kommuner og regioner, der er ansat efter overenskomsten for ikke-ledende sygeplejersker. Ledere, sygeplejersker som er ansat efter lederoverenskomst og tjenestemænd er ikke omfattet af konfliktvarslet. Sygeplejersker i staten, og sygeplejersker ansat efter private overenskomster (dvs. f.eks. konsultationssygeplejersker hos PLA-medlemmer) er ikke omfattet af konflikten. Ca. 38.000 sygeplejersker vil være konfliktramte, heraf ca. 15.000 på det primærkommunale område. Det bør respekteres, at det er en lovlig varslet konflikt.
Dansk Sygeplejeråd har oplyst, at der i alle kommuner inden den 27. marts indgås lokalaftaler om bemanding af et nødberedskab, som skal sikre, at livsvigtige og uopsættelige opgaver samt opgaver, der er påkrævet for at undgå helbreds- og/eller varigt førlighedstruende følger, udføres. Nødberedskabet er fortrinsvis til patienter i terminalfasen, patienter i morfikabehandling, patienter i dialysebehandling, patienter der får IV-medicin samt patienter, der får daglige insulininjektioner samt til børn med uopsættelige særlige behov.
Herudover kan såvel den ledende sygeplejerske som den praktiserende læge anvise andre komplekse sygeplejeopgaver til nødberedskabet, når disse er livsvigtige, uopsættelige eller påkrævet for at undgå helbreds- eller varigt førlighedstruende følger.
Er der mellem en ledende sygeplejerske og en tillidsrepræsentant uenighed om, hvorvidt en sygeplejeopgave er livsvigtig, uopsættelig mv., har PLO overfor Dansk Sygeplejeråd gjort opmærksom på, at den ledende sygeplejerske forudgående og telefonisk kan anmode om den praktiserende læges vurdering, og at de praktiserende læger ikke ønsker at medvirke til efterfølgende skriftlige vurderinger. Sådan ydelse kan afregnes som socialmedicinsk ydelse i henhold til Landsoverenskomstens § 77, ydelse nr. 3201.
De praktiserende læger forventes at få besked fra den ledende sygeplejerske om, hvilke af deres patienter der ikke er omfattet af nødberedskabet.
Tidligere erfaringer fra sygeplejerskekonflikter tilsiger, at de praktiserende læger typisk vil præsenteres for sygeplejefaglige opgaver som medicindosering, sårskifte, tilsynsbesøg m.v. Det er bestyrelsens holdning, at lægen er bundet af lægeløftets bestemmelse om at yde akut lægehjælp, men at lægen derudover ikke skal føle sig forpligtet til at udføre – eller bede sit personale udføre – konfliktramt arbejde.